Новини

Ботанічний сад у Чернівцях відчинив двері для відвідувачів: як потрапити – фото

Ботанічний сад Чернівецького національного університету був заснований майже півтора століття тому. Відтоді це один із наймальовничіших куточків Чернівців.

Навесні тут особливо гарно: усе квітне, пахне. Не дивно, що саме у цей період до саду великий наплив відвідувачів.

Як потрапити та скільки коштують відвідини ботсаду, йдеться у публікації , пише molbuk.ua

З середини квітня тут проводили екскурсії за попереднім записом, а від травня можна прийти на прогулянку без екскурсії, запевняє директорка Ботанічного саду ЧНУ Тетяна Деревенко.

“У нас дуже багато різних видів діяльності. Ми проводимо наукові дослідження, доглядаємо колекції. Усе це потребує чимало зусиль та часу. Екскурсії – далеко не основна галузь нашої роботи. Утім, ми завжди раді відвідувачам. До нас можна прийти як групою на тематичну екскурсію, так і на фотосесії. Чисельність групи – до 30 осіб. Одночасно таких груп може бути не більше двох. Адже територія саду не надто велика – 3,5 гектари, тож значній кількості людей буде тісно. На тематичні екскурсії слід записуватися хоча би за день наперед. Тому що в нас немає окремої посади екскурсовода, і ми маємо бути готові до того, що в певний час прийдуть люди на екскурсію. Її проводять наші працівники почергово, яким для цього потрібно відриватися від основної роботи – догляду за рослинами”.

На оглядові екскурсії – простіше кажучи, фотосесії – записуватися теж треба, зауважує директорка. Це потрібно для того, щоби групи не конкурували між собою за одне й те ж місце, бо сад малий.

“Узгоджуєте з нами ціну і час, і сплачуєте за реквізитами. Велике прохання до відвідувачів – під час відвідин саду не сходити з доріжок в гущавину рослин. Адже таким чином ви витоптуєте рослини, пошкоджуєте коріння, ламаєте гілки. Якийсь час дерево це може витримувати, та з часом просто всихає. У нас таким чином опинився на межі загибелі один кущ рододендрона. Коли він цвів, під ним увесь час усі прагнули сфотографуватися, витоптуючи коріння. Адже у рододендронів дуже ніжна коренева система, вона розташовується неглибоко, під поверхнею землі. Такий був гарний кущ, а зараз усе листя вже скрутилося, і ми не впевнені, що він виживе попри всі наші намагання його реанімувати”, – розповідає директорка.

Ботсад відкритий для відвідувачів у будні з 9.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00.

“В обідній час мусимо випроваджувати людей, адже всі розходяться на обід, а один сторож не може за всіма встежити. Скільки бувало, що там щось витоптали, а там викопали. І так прикро, що прикладаємо зусилля, щоби виростити якийсь рідкісний екземпляр, який уже ніде й не дістанеш, приходиш – а там тільки ямка залишилася”, – зітхає Тетяна Деревенко.

Оплачувати вхідний квиток краще за все через інтернет або термінал за реквізитами університету. Вони зазначені на вході до саду або на сайті вишу. Хоча охочих навідатися чимало, проте це не приносить такого великого прибутку, який би міг суттєво підтримати заклад, зауважує директорка. Водночас фінансування від держави немає: наразі ботсад утримується виключно силами університету.

“Усі університетські ботанічні сади були позбавлені державного фінансування на початку 2011 року. На самоутриманні ми би не вижили: такі сади – це дотаційні установи. Вони більше вартують, ніж можуть принести прибутку, навіть за ідеальних умов. Наразі університет утримує ботсад за свої власні кошти, які заробляє платними послугами. Тобто дуже багато вимагати від університету ми також не можемо. Виходить, що нас поставили в такі умови, що ми начебто і є, а грошей на нас не виділяють. Це прикро, адже наш дендрарій внесений до переліку об’єктів, що становлять національне надбання Україні. У нас багаті колекції, що мають велику наукову цінність. Тут є дуже старі, екзотичні та цінні дерева, яким понад півтора століття. А самому Ботсаду наступного року виповниться 145 років від дня заснування”, – зауважує директорка.

Наразі основне, чого потребує ботсад, – це розробки нового проєкту реконструкції оранжереї. За приблизними підрахунками, це коштуватиме 700 тисяч гривень. Якщо буде проєкт, тоді вже можна буде звертатися до міста або області, до Міносвіти та Мінприроди за фінансами на саму реконструкцію.

Адреса ботсаду:

вул. Федьковича, 11

Запис на екскурсії:

050 843-15-71 (Ірина Георгіївна) і за стаціонарним (0372) 509-491. Стаціонарний не завжди спрацьовує, тому краще записуйтеся через мобільний (краще телефонувати з 12:00 до 15:00).

Реквізити для оплати:

Чернівецький національний університет
Банк: Державна Казначейська Служба України
м.Київ
Код 02071240
р / р UA838201720313211002202007831
Ботанічний сад за рослини / екскурсії
58000, м.Чернівці, вул.Коцюбинського, 2

Ціни на екскурсії (грн):

Тематичні екскурсії (тривалістю до 1 години)

-для дітей і студентів – 10 грн. з особи.
-індивідуальні екскурсії (від 1 до 5 осіб) – 35 грн. з особи
-для організованих груп (6 і більше осіб) – 25 грн. з особи
-етно-ботанічна екскурсія – 60
-етно-ботанічна екскурсія з відеозйомкою – 150
Оглядові екскурсії (фотосесії) (тривалістю до 1 години) (грн):

для дорослих – по 20 грн з особи
-для груп до 5 осіб – 250
-для груп від 5 до 10 осіб – 320
-для груп більше 10 осіб – 450
-для груп більше 20 осіб – 520
Маршрутні екскурсії (тривалістю до 1 години)

-для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку (група до 20 осіб) – 50
– для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку (група більше 20 осіб) – 70

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.