Новини

Сувора дієта схуднути не допоможе: дієтолог розвіяла поширені міфи про ожиріння

В Україні, як і в усьому світі, ожиріння набуває масштабів епідемії.

Тільки в нашій країні від цього захворювання страждає приблизно 25 % людей.

Про цю хворобу склалося безліч міфів, які вводять пацієнтів в оману, стають перешкодою на шляху до одужання. З найбільш популярними й “шкідливими” міфами допомогла розібратися лікарка-дієтолог Світлана Меленко.

У народі популярна думка, що ожиріння загрожує лише тим, хто постійно їсть. “Основною причиною розвитку ожиріння є енергетичний дисбаланс в організмі, коли калорійність споживаних за добу їжі й напоїв перевищує енергетичні потреби людини, – пояснює Світлана Меленко. – Найчастіше це відбувається при збільшенні споживання продуктів із високою калорійністю і вмістом простих вуглеводів та насамперед тваринних жирів на тлі зниження фізичної активності (при сидячій роботі, зміні способу пересування, хворобі)”.

Насправді ожиріння – це захворювання, яке потрібно лікувати комплексно під контролем фахівців. В іншому разі його “супутниками” стають ендокринні порушення, збої в роботі серцево-судинної й сечостатевої систем, опорно-рухового апарату, онкологічні захворювання тощо.

Ожиріння слід лікувати комплексно: коригуванням способу життя і харчування, лікуванням супутніх захворювань. Суворі дієти за ожиріння в більшості випадків протипоказані, оскільки вони можуть нашкодити й без того порушеному здоров’ю, водночас ефект від них короткочасний.

Популярний рух – бодипозитив – вчить ставитися до свого тіла толерантно, але багатьма людьми трактується неправильно: мовляв, я такий, який я є, і змінюватися не збираюся. Такий підхід насамперед має бути здоровим: любити себе – значить ще й дбати про своє здоров’я. І за необхідності вчасно звертатися по медичну допомогу. Варто пам’ятати, що ожиріння – це хвороба, і підходити до нього треба так само відповідально, як і до будь-якого іншого порушення.

Що провокує збільшення ваги

Ендокринні порушення. Цукровий діабет, порушення в роботі щитоподібної залози, гіпофізу, статевих залоз тощо.

Стреси, хронічна втома та інші психологічні проблеми. Навіть незначне коливання психологічного стану здатне спровокувати розвиток різних захворювань, у тому числі й ожиріння. Адже може призвести до розладів харчової поведінки (наприклад, заїданню, компульсивному переїданню), збоїв на гормональному рівні, зниження рівня енергії та погіршення фізичного стану тощо. У сукупності це викликає істотне збільшення ваги.

Шкідливі звички. Вживання алкоголю і паління. Згідно з дослідженням, паління матері під час вагітності збільшує шанси розвитку ожиріння у дитини.

Вживання медикаментів. Деякі препарати здатні порушувати мікрофлору кишківника, провокувати гормональний дисбаланс.

Регулярна нестача сну (менш як 6-8 годин на добу), на тлі чого часто трапляються гормональні збої та розвиваються нервові розлади.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.