Новини

Довелося стати «народженими для війни»: громадський активіст із Чернівців уже два роки на фронті

Фото для molbuk.ua надав Тарас Халавка

До повномасштабної війни чернівчан Тарас Халавка працював у громадському секторі. Займався питаннями децентралізації, фінансової прозорості місцевих бюджетів. Продовжував би цю роботу й надалі, якби не російське вторгнення.

Про це йдеться у публікації ” ” від 11 квітня, пише molbuk.ua

“Чистий гуманітарій став артилеристом”

Зараз чоловікові 46 років. Два з них провів на фронті. Тарас – командир одного зі взводів 10 окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс”. “Десятка” побувала на найгарячіших точках Донеччини. Зараз на їхніх позиціях теж спекотно. Постійно дошкуляють ворожі безпілотники. Для протидії їм нашим військовим потрібні РЕБи – засоби радіоелектронної боротьби. Тож Тарас Халавка оголосив збір коштів на них. Закликає долучатися всіх небайдужих. Ці речі рятують життя, а немає нічого страшнішого на фронті, ніж втрата побратима, кожен із яких уже став рідним.

Про воєнні реалії Тарас Халавка розповів телефоном ” “.

“Два роки тому я був мобілізований до ЗСУ. Мені зателефонували з ТЦК, і я відразу з’явився, – каже. – Я офіцер запасу. У далекому 1999-му закінчив військову кафедру університету. Понад місяць після мобілізації перебував на навчаннях, згадував, як працюють артилерійські системи. Відтак нас розформували по підрозділах. Багато хто каже, що не народжений для війни. Більшість із тих, хто зі мною перебували на навчанні, теж так вважали. Опісля ж усі стали бойовими офіцерами. Обставини нас змусили стати “народженими для війни”. Часом із мене жартують, мовляв, гуманітарій став артилеристом. Але нічого, щось згадав, чогось навчився. Такий зараз час”.

“Ворожі дрони завдають великої шкоди”

Досвід громадського активіста згодився Тарасу й на передовій, хоч би й для організації збору коштів на РЕБи.

“Засоби радіоелектронної боротьби – це зараз питання виживання і для піхоти, і для артилерії, – каже військовий. – Війна змінилася. Вона не така, як була рік тому. Щодня дронів більшає. В окупанта їх дуже багато: розвідувальних, ударних. Вони завдають великої шкоди нашій техніці. І, що найприкріше, особовому складу”.

Росіяни зараз не ті, про яких нам розповідали як про погано освічених представників малих народів, яким скомандували: “Вперед!” – і вони пішли, – провадить Тарас Халавка. – Загарбники вчаться на своїх помилках, причому доволі швидко. Наші ЗСУ їм, звісно, дають гідну відсіч, як би не було складно.”Наша “десятка” зараз на Соледарському напрямку. Нам нелегко, але бригада тримає лінію оборони, не даючи ворогу просуватися. Великою мірою завдяки мужності піхоти. Вони великі молодці, адже працюють в умовах, коли постійно прилітають міни, снаряди, FPV і все, що завгодно. Артилерія підтримує їх усіма силами. Це така взаємодія, де важливим є кожен вид військ”, – зауважує.

“Ми маємо усвідомити, що війна надовго”

Попри героїчну стійкість, наші захисники таки добряче втомилися.

“Сили ще є, ми тримаємося, але втома, звісно, накопичилася. Люди вже два роки відірвані від сімей. Короткочасні відпустки не можуть компенсувати того, що ти міг би постійно бути поруч, допомагати батькам, дітям, дружині. Ще й ця невизначеність… Ми не знаємо, на скільки часу тут. Законодавство ж не прописує, чи буде демобілізація. Чекаємо, поки ухвалять закон. Хотілося, щоб хтось нас замінив. Проте поки що не бачу тих, хто бажає це зробити. Розумію людей, які бояться йти на фронт. Страх є у кожного. Однак це наша держава. Якщо одні її захищають, то чому інші не повинні цього робити? Кожен після навчання зможе служити, боронити Батьківщину”, – вважає офіцер.

Нещодавно військовий побував у короткій відпустці в Чернівцях.

“Коли приїжджаю до рідного міста, відчуваю, як у суспільстві наростає втома від війни. Тут видається, що вона десь далеко. Та якщо ми забудемо про неї, не триматимемо стрій так міцно, як на початку, ворог може просунутися дуже далеко.

Суспільство має усвідомити, що війна – це надовго. Коли всі зрозуміють, що рано чи пізно, можливо, всім доведеться служити, тоді й ситуація зміниться. Та й влада має думати над тим, як збільшити кількість особового складу, техніки, засобів ураження”, – розмірковує Т. Халавка.

Як підтримати збір на РЕБи:

5375 4112 0418 4985
Universal Bank

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.