Новини

Яка редька найкорисніша і коли її можна їсти

Редька – розповсюджений коренеплід, доступний у різних розмірах, формах і кольорах. Насправді існує безліч сортів, кожен з яких пропонує унікальний набір поживних речовин і дещо відрізняється за зовнішнім виглядом, смаком та кулінарним використанням.

Про те, яка редька найкорисніша і коли її можна вживати в їжу, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела для підготовки матеріалу: Naturveda, Medfond, WebMD, Healthier Steps, Agrocity, Vse roste, сайт “Професійне насіння”.

Користь редьки

Насамперед цей овоч – чудовий низькокалорійний перекус. Одна чашка нарізаної редьки містить лише 19 калорій.

Крім цього, редька – хороше джерело рибофлавіну, вітаміну В6, кальцію, магнію, міді, марганцю, фолату і калію, а також клітковини, яка допомагає підтримувати здорову вагу.

Також в редьці міститься вітамін С, який відновлює тканини та кровоносні судини, робить кістки міцними і покращує імунітет – саме тому цей овоч особливо корисний взимку і навесні, коли вітамінів ще замало.

Сіють редьку наприкінці літа, щоб зібрати врожай до зими, та навесні – залежно від сорту, редька достигає від декількох тижнів до декількох місяців.

Різновиди редьки можуть допомогти очистити нирки та сечовидільну систему, зменшити запалення. Крім цього, редька регулює кров’яний тиск та може запобігти респіраторним проблемам, таким як астма або бронхіт.

Допомагає цей овоч і при такій проблемі, як втрата апетиту та заспокоює подразнену шкіру, знімаючи висипання та сухість – завдяки антиоксидантним сполукам та, відповідно, антибактеріальним, протигрибковим та детоксикаційним властивостям.

Проте, при проблемах з щитовидною залозою, виразках дванадцятипалої кишки і шлунка, а також при гострих захворюваннях печінки і жовчного міхура краще уникати споживання редьки через її кислотність і обов’язково проконсультуватися з лікарем щодо збалансованого здорового раціону.

Найкорисніші сорти редьки

Хоча кожний сорт редьки корисний, серед найкращих виділяють такі види:

Біла редька

Біла редька багата на такі поживні речовини, які зміцнюють імунну систему – вітамін С, калій та магній.

Вітамін С відомий своєю здатністю боротися з інфекціями, збільшуючи вироблення білих кров’яних тілець. Біла редька також містить вітаміни А, В6 і Е, а також цинк і селен, які підтримують здоров’я імунної системи.

Антиоксиданти, що містяться в білій редьці, борються із запаленням і стресом, та захищають організм від пошкоджень, які можуть спричинити довготривалі захворювання.

До того ж біла редька є хорошим джерелом кальцію, забезпечуючи 3% рекомендованої добової норми на 100 грамів. Серед ранніх сортів – “Вайт брекфест”, який сіють навесні та, якщо хочуть зібрати врожай восени, в середині серпня. Інший корисний сорт – “Дайкон”.

Чорна редька

Чорна редька – потужний детоксикант. Вона допомагає виводити токсини і відходи з організму, тим самим сприяючи очищенню печінки і нирок. Глюкозинолати, присутні в чорній редьці, допомагають регулювати вироблення жовчі, полегшуючи таким чином травлення і виведення токсинів.

Крім того, харчові волокна чорної редьки сприяють здоров’ю травлення, покращуючи обмін речовин. Один з ранніх сортів чорної редьки, який висівають з початку травня, а збирати можна вже влітку – “Ронд де Івер”.

Зелена редька

Зелена редька за своїми властивостями подібна до чорної, однак має м’якіший смак, крім того, відрізняється кольором м’якоті і шкірки.

Цей різновид редьки, окрім того, що допомагає при застудах і покращує імунітет завдяки вітаміну С, допомагає стабілізувати рівень цукру, а також покращити роботу шлунково-кишкового тракту зі зниженою секрецією шлунка.

До того ж зелена редька, в порівнянні з чорною і білою, м’якше діє на шлунково-кишковий тракт, адже містить менше фітоніцидів. Найвідоміший сорт цього виду – “Маргеланська”, яку сіють ранньою весною, а достигає така редька за 50-70 днів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.