Новини

Чому аукціони з продажу землі в Чернівцях безуспішні: коментар посадовця

У мерії Чернівців заявили про докорінну зміну системи проведення земельних торгів та проаналізували ситуацію із торгівлею землею, яка виникла.

Про це йдеться у публікації газети “Молодий буковинець”.

Земельні ділянки в Чернівцях передавали найчастіше в обхід земельних торгів, розповів директор департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Андрій Тимофійчук.

“Останніми роками, на жаль, великих та успішних продажів земельних ділянок комунальної власності не було, – каже він. – Ми аналізували цю ситуацію й проблематику. І чомусь передача під будівництво багатоквартирних будинків була, але це було поза конкурсами, – через різні кооперативи. Також використовувались інші механізми надання земельних ділянок”.

Як приклад, посадовець навів житловий масив на проспекті Незалежності й вулиці Сторожинецької.

“Жодної земельної ділянки за попередні роки з аукціону не продали, як я бачив, – каже він. – Хоча фактично весь цей масив був проданий і переданий під забудову згідно з розробленим на той час детальним планом забудови територій. Нині ми вже підготували чотири земельні ділянки на розгляд міськради. Більшість із них вже затверджені для відбору на продаж на конкурсних торгах. Від початку року – фактично з початку нового року – продалась одна земельна ділянка з аукціону. За попередні періоди, на жаль, не було чим похвалитись…”.

Посадовець зауважив, що нині для комерційного призначення виносяться окремі ділянки землі, але продати їх також не вдавалося.

“Була проблема ще з ліцитатором, який проводив ці торги. Не зовсім якісно була налагоджена робота. Зустрічалися днями із заступником міського голови, мали зустріч із організатором торгівлі… Гадаю, що співпраця покращиться і в цьому напрямку… Ми змінимо формат відбору заявок, можливо, оприлюднення інформації про торги. Доноситимемо більше інформації й про інвестиційну привабливість таких ділянок”.

Чи всі інвестори хочуть грати по-чесному

Андрій Тимофійчук повідомив, що в земельному департаменті нині діє робоча група, завданням якої є відбір земельних ділянок та винесення їх на розгляд депутатів міськради.

“На кожну сесію виноситься доволі немало привабливих земельних ділянок. Але, гадаю, на результат цих рішень варто очікувати не раніше, ніж через сім-вісім місяців, – каже Тимофійчук. – Бо для того, щоб винести на аукціон земельну ділянку, потрібно пройти три сесії міської ради. Спочатку треба дати дозвіл на формування землі, пізніше – на затвердження проєкту землеустрою. А вже потім – затверджувати продаж земельних ділянок”.
Посадовець зауважив, що в місті є достатньо привабливих земель, які можуть піти з молотка.

На запитання кореспондента , з чим пов’язано те, що місту нечасто вдається продати землю через аукціонні торги і чи не є причиною цієї проблеми бажання інвесторів отримати землю за допомогою напівлегальних способів, керівник департаменту відповів: “Інвестори в будь-якому випадку зацікавлені в тому, щоб умови були однаковими для всіх. І якщо це конкурси чи аукціони, то цей механізм їм також підходить. І я не думаю, що вони багато зекономлять, якщо надалі земельні ділянки не виставлятимуться на торги. Ми ж намагаємося змінити підхід до відбору, підготовки та продажу земельних ділянок. З іншого боку, на сьогодні дуже багато чого залежить від владної вертикалі. Отож якщо ми готуємо земельні ділянки на конкурс, то ми впевнені в тому, що і міський голова, і заступник мера це підтримує”.

Скільки коштує земля у Чернівцях

За словами Андрія Тимофійчука, вартість одного квадратного метра землі в Чернівцях коливається від 500 до 1500 гривень залежно від місця її розташування, а також цільового призначення ділянки.

“Перед тим, як затверджувати початкову вартість, ми безпосередньо обговорюємо ці моменти з точки зору як рентабельності для бізнесу, так і з погляду інтересів територіальної громади. Накладаємо декілька факторів розмірної оплати, нормативної оцінки, і вже тоді затверджуємо експертну оцінку, за якою буде здійснюватися продаж земельної ділянки. Загалом вартість одного квадратного метра, у залежності від цільового призначення – чи то під виробництво, чи для індивідуального будівництва, чи для комерційного призначення, – може коливатися від 500 грн до 1500 грн”.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.