Новини

Корекція зору: що пропонують фахівці для покращення зору у Чернівцях?*

За даними ВООЗ, проблеми із зором мають близько 300 мільйонів людей у світі. Україна посідає 4-е місце у світі з дитячої сліпоти, а кількість людей із прогресуючою сліпотою щороку збільшується на 1-2 мільйони осіб.
Давайте разом розберемося, від чого погіршується зір, як запобігти його погіршенню, що робити, якщо зір падає, а очі потрібно рятувати просто зараз?

Пропонуємо відповіді фахівців медичного центру “С-клінік”, центру корекції зору Optikmedikal та “Оптика Люксор” на питання, які стосуються проблем із зором у дорослих та дітей.

Як розпізнати катаракту? Профілактика і методи лікування

– Основним симптомом появи катаракти є зниження гостроти зору (зір людини нагадує погляд через запотіле скло), – пояснюють фахівці медичного центру “С-клінік”. – Також можуть виникати: двоїння предметів, зниження кольоросприйняття, підвищення чутливості до яскравого світла. Але важливо розуміти, що ці симптоми можуть свідчити також про наявність інших небезпечних хвороб очей! Визначити, що саме стало причиною погіршення зору та призначити правильне лікування, зможе тільки досвідчений офтальмолог.

Лікування

На сьогодні не існує медикаментозного лікування, яке б вирішило проблему катаракти без хірургічного втручання. Операція з видалення катаракти полягає в заміні помутнілого природнього кришталика на прозору інтраокулярну лінзу. Важливо не пропустити вроджену катаракту та прооперувати її якомога швидше, тому що зір дитини формується у ранньому дитинстві і залишається на все життя. Медичний центр “С-клінік” – один із небагатьох лікувальних закладів в Україні, де здійснюють операції з видалення вродженої катаракти у дітей.

Як вилікувати вроджену косоокість?

– Вроджена косоокість проявляється на першому ж році життя, – зауважує лікар-офтальмолог, експерт з дитячої офтальмології Чернівецького управління охорони здоров’я Дущак Олексій Дмитрович (медичний центр “С-клінік”). – Тому важливо визначити причину косоокості: поганий зір, неврологічні захворювання та інше.

Лікування

Провідну роль у лікуванні косоокості відіграють окуляри. Інколи батьки дитини, у якої є косоокість, стверджують, що в родині були розкосі, але з часом косоокість минула. Такі батьки зазвичай не дають згоди на носіння окулярів, а просто чекають, доки дитина “переросте” косоокість. У деяких випадках видима косоокість, яка була в ранньому дитинстві, насправді з віком переходить у непомітну, але зір залишається неповноцінним.

У медичному центрі “С-клінік” ви зможете пройти восококваліфіковану діагностику на сучасному обладнанні та отримати відповіді на всі запитання, пов’язані з зором, а в разі потреби прооперуватися з різними захворюваннями очей, а також зробити пластичні операції на повіках.

На базі нашого центру відбувається офтальмологічний консиліум (розгляд складних випадків) під керівництвом д. м. н. Ю. В. Барінова (м. Київ). Також у нашому центрі можливе БЕЗКОШТОВНЕ обстеження та лікування, у тому числі операції,за програмою державних медичних гарантій.

Наші адреси:
м. Чернівці, Парковий Проїзд, 10-В (стаціонар) – 050 105 30 20, 098 016 07 05
м. Чернівці, Проспект Незалежності, 109 (дитяча поліклініка) – 050 948 24 84, 097 497 67 22
м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 226 (поруч з поліклінікою УМВС) – 050 782 99 96, 096 289 02 97
м. Хотин, вул. Б. Хмельницького, 15 – 050 105 30 20, 097 614 00 09

Чому виникають короткозорість/далекозорість і як їх лікувати?

– Новонароджені діти є природньо далекозорими (тобто “плюс рефракція”), що обумовлено фізіологічними особливостями їхніх оченят, – розповідає лікар-офтальмолог центру корекції зору Optikmedikal Світлана Сергіївна КАМБУР. – Чим старшою стає дитина, тим ступінь далекозорості зменшується, формується здатність обох очей зливати зображення в одну картинку, налагоджуються міцні зв’язки з головним мозком. Ступінь далекозорості може значно перевищувати вікову норму, що може проявлятися труднощами у виконанні завдань на близькій відстані, почервонінням очей, частим тертям ока тощо.

Короткозорість, міопія (або “мінус рефракція”) також може бути вродженою. Це не є нормою, і зустрічається нечасто. Міопія найчастіше проявляє себе в шкільному віці, коли діти не бачать дошку, тобто далеко, що може вплинути на їхню успішність у школі та спорті. Тому перед кожним навчальним роком огляд у офтальмолога є обов’язковим.

Причини виникнення та методи лікування

Міопія (або короткозорість) на сьогодні є надзвичайно розповсюдженою в дитячому та юнацькому віці. Це не просто аномалія рефракції, при якій дитина одягає “мінусові” окуляри, а хвороба, яка схильна до прогресування та втрати зору. Наявність короткозорості може збільшити шанси ранішого розвитку таких хвороб, як катаракта, глаукома та відшарування сітківки. Дослідження показують, що діти, які проводять більше часу в приміщенні при роботі на близькій відстані (за комп’ютером, відеоіграми, читанням), мають вищий показник короткозорості, ніж у ті, які більше знаходяться на свіжому повітрі.

Лікарі усього світу проводять багато досліджень для уповільнення прогресування короткозорості у дітей. Оскільки короткозорість неможливо усунути, мета лікування полягає у зупинці прогресування. І першим етапом є своєчасна діагностика та правильна корекція зору окулярами. Надалі така дитина повинна проходити регулярні огляди у дитячого офтальмолога з повним контролем за ростом міопії. При швидкому її прогресуванні лікар обирає один з ефективних у наш час методів зупинки росту міопії. Це може захистити здоров’я очей дитини в майбутньому.

Як виявити хворобу вчасно?

– Щоб виявити хворобу на початкових стадіях, необхідно регулярно проходити з дитиною діагностику, – зазначає Світлана Сергіївна. – Дитячий очний огляд включає широкий спектр діагностичних процедур. Це визначення гостроти зору, рефракції, визначення характеру зору, прихованої та явної косини, об’єму акомодації, конвергенції, передні оптичні середовища, огляд очного дна. Пропустивши хоча б одну процедуру, можна не помітити початкових проявів хвороби очей у дитини.

Пройшовши обстеження у центрі корекції зору Optikmedikal, ви отримаєте повний спектр діагностичних процедур, які допоможуть у встановленні правильного діагнозу та вибору тактики ефективного лікування.

Профілактика порушень зору у дітей

– Балансуючи час перед монітором та на свіжому повітрі, ви можете допомогти уникнути розвитку короткозорості дитини та захистити її зір у міру дорослішання.
– Правильне харчування. Слідкуйте за раціоном вашої дитини, не дозволяйте надмірного споживання солодощів та інших шкідливих продуктів, які так полюбляють наші діти.
– Щорічні огляди у дитячого офтальмолога повинні бути правилом збереження зору вашої дитини
– Вправи для очей. Існує правило 20/20/20, яке полягає у тому, щоби кожні 20 хвилин роботи на близі потрібно дивитися на відстань 20 футів (6 м) протягом 20 секунд.

При порушеннях у роботі м’язів, що обумовлені аномаліями рефракції, на жаль, домашні вправи будуть малоефективними. Тому ми пропонуємо курси “апаратного” лікування, яке відмінно усуває спазми та напруження акомодації. Ці апарати “вчать” очі правильно працювати.

За допомогою апаратних процедур можна створити запас міцності зорової системи, підготувати дитину до підвищених навантажень у школі, зняти втому очей, що без лікування призводить до розвитку спазму акомодації, міопії та інших небезпечних патологій.
Призначити таке лікування може тільки досвідчений лікар офтальмолог, який визначить індивідуальний курс, враховуючи особливості кожного окремого діагнозу.

Окуляри для зору

– Перш, ніж почати обирати окуляри, слід звернутись до офтальмолога або оптометриста, щоб перевірити зір та отримати рецепт на окуляри, – розповідають фахівці “Оптика Люксор”. – Лінзи для окулярів лікар призначає відповідно до проблеми, яку потрібно вирішити. Вони бувають з різними покриттями: для захисту від комп’ютера, із захистом від подряпин і т. ін.

Під час вибору і примірки різних оправ враховуйте не тільки їх зовнішній вигляд, а й посадку, яка важлива для тривалого і комфортного носіння. Оправа повинна підходити вашому обличчю – щоб ви не відчувати тиску в скронях та ділянці дужок. Вважається, що окуляри сидять ідеально, якщо ви не відчуваєте їхньої наявності.

Правила догляду та гігієни

– Регулярно промивайте лінзи спеціальним спреєм для очищення лінз (він не тільки очищує лінзи, а ще й дезинфікує) або мильним розчином, потім протріть спеціальною серветкою для окулярів з мікрофібри. Не варто протирати окуляри іншими підручними матеріалами, ажде вони, незважаючи на м’якість, залишають мікроподряпини на лінзах.
– Не забувайте змінювати серветки, адже вони накопичують бруд та пил.
– Міняйте окуляри кожні 2-3 роки – подряпини на склі шкодять очам.
– Коли ви не “одягаєте” окуляри, зберігайте їх у футлярі, щоб зменшити ризик подряпати або розбити їх.

Контактні лінзи

– Підібором контактних лінз мають займатися лише офтальмолог або оптометрист, – зазначають у “Оптика Люксор”. – Тому під час обстеження зору обов’язково отримайте окремий рецепт на контактні лінзи, оскільки він може відрізнятися від рецепта на окуляри. Також лікар порадить декілька виробників, лінзи яких підійдуть під ваші параметри зору, а ще розчини для очищення та краплі для очей (сльози).

Правила догляду та гігієни

– Якщо ви користуєтесь контактною корекцією вперше – обов’язково пройдіть навчання з вашим лікарем для уникнення складнощів у використанні. Під наглядом лікаря ви вдягнете/знімете лінзи, а також, він детально розповість вам про правила догляду та особливості використання.
– Після зняття лінзи необхідно очистити.
– Завжди зберігайте контактні лінзи в розчині у спеціальному контейнері! Контейнер необхідно міняти один раз в місяць.
– Замінюйте розчин після використання, щоби він завжди залишався стерильним. Заборонено використовувати протерміновані засоби для чищення та зберігання контактних лінз.
– Лінзи тривалого носіння (квартальні і піврічні) потребують додаткового очищення раз на місяць за допомогою ензимних (ферментних) очищувачів – таблеток.

Кольорові лінзи: плюси і мінуси

– Кольорові контактні лінзи користуються популярністю вже більше 30 років. За цей час, звісно, з’явилася інформація про шкоду цього типу оптики для здоров’я очей, що у більшості випадків є лише міфами та домислами. Розглянемо основні переваги кольорових лінз і їхні недоліки, – зауважують фахівці “Оптика Люксор”. Їх замовити можна тут: https://opticaluxor.ua/about

Плюси

– Випускаються з “нульовими” діоптріями і оптичною силою. Завдяки цьому можна поліпшити зір і швидко та ефектно змінити свій образ.
– Дозволяють приховати такі дефекти, як більмо або відсутність частини райдужної оболонки.
– Виробники зі світовими іменами виготовляють кольорову контактну оптику із застосуванням сучасних полімерних матеріалів на основі гідрогелю або силікон-гідрогелю, які безпечні для очей, добре пропускають до рогівки кисень, мають оптимальний вміст вологи і забезпечують комфорт носіння.

Мінуси

– Через присутність у лінзі пофарбованого шару сам виріб стає товстішим і щільнішим, що впливає на знижену проникність кисню до рогівки. Тому кольорові моделі слід носити менше часу, ніж прозорі.
Але при дотриманні терміну заміни і правильного режиму носіння цей недолік не створить вашим очам дискомфорту.
– Тимчасова поява “сліпих зон”. Кольорові лінзи є непрозорими на більшій частині своєї поверхні. І коли виріб з якоїсь причини зміщується на оці, протягом декількох секунд людина може нічого не бачити. Тому при водінні автомобіля, проведенні хірургічної операції, роботі з небезпечними речовинами та в інших обставинах, де важлива точність і чіткість зору, краще відмовитися від застосування кольорових моделей контактної оптики.

Основне, що ви маєте запам’ятати при носінні кольорових лінз, щоб не завдати шкоди вашому здоров’ю: дотримуватися режиму носіння, доглядати за лінзами щодня, правильно зберігати, вдягати та знімати, купувати лише після обстеження та у спеціалізованих магазинах.

Як вибрати сонцезахисні окуляри?

– Якщо ви маєте проблеми із зором, при виборі сонцезахисних окулярів особливу увагу приділіть тим, що мають потужний захист, – радять у “Оптика Люксор”. – UV-400 – тільки лінзи з такою позначкою забезпечать стовідсотковий захист від ультрафіолету. Такі окуляри ідеальні для яскравого сонця у літній період.

Фотохромні лінзи. Якщо ви потребуєте ще й корекції зору, тоді варто звернути увагу на окуляри з фотохромними лінзами. Вони затемнюються на сонці та залишаються прозорими в приміщенні. Але повноцінного захисту від ультрафіолетових променів вони не дають, тому користуватися ними варто лише в місті, а для пляжу краще придбати спеціальну оптику.

Ступінь затемнення та колір мають значення – їх підбирають під погоду. Для пляжу не можна обирати ступінь затемнення 1, як і для пасмурної погоди – 4 ступінь.

Дітям краще купувати сонцезахисні окуляри з лінзами з міцного полікарбонату, у жодному разі не скляні.

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.