Новини

Від кого з батьків діти успадковують інтелект: дослідження науковців

Інтелект дитини визначається спадковими факторами лише на 40–60%. Решта залежить від впливу середовища. Науковці з’ясували, що в цих відсотках головна – мама.

Х-хромосома, яка відповідає за дівочу стать, несе інтелектуальний ген. Тата Х-хромосома теж, але ген дезактивується: працює тільки той, що походить від мами.

Вчені це з’ясували, експериментуючи на мишах, пише pixelinform.

Виявилося, якщо миша отримує подвійну дозу маминих інтелектуальних генів, вона народжується з маленькою тушкою, зате великим мозком. А от якщо батьківських генів удвічі більше, то мозок буде маленьким, а тушка – великою.

Більше того, з’ясувалося, що батьківські гени здебільшого відповідають за сексуальну поведінку, ступінь агресивності, харчову поведінку. А ось за когнітивні функції відповідають мамині гени: мислення, аналітичні здібності, прогнозування і т.д., залежать саме від жінки.

Інша група науковців вирішила застосувати більш людяний підхід і протягом кількох років опитували молодих людей віком від 14 до 22 років. Загалом у дослідженні взяли участь 12 686 осіб. Усі належали до різних соціально-економічних груп, у всіх була різна освіта, раса, національність, але висновки були схожими: інтелект опитаних відрізнявся від IQ мам максимум на 15 пунктів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.