Новини

Християни західного обряду святкують Великдень: чому відрізняється дата у католиків та православних

Сьогодні, 31 березня, християни західного обряду відзначають Воскресіння Ісуса Христа – Великдень – одне з найважливіших церковних свят року. Великдень в усіх православних церквах розраховується не так, як у католиків, тому й відрізняється дата.

Особливості розрахунку дати Великодня пояснив доктор філософських наук, доцент кафедри культурології, релігієзнавства та теології ЧНУ імені Юрія Федьковича Олександр Бродецький.

Є дві традиції розрахунку святкування Великодня.

“Першу – григоріанську пасхалію – практикують у католицькому світі. До неї приєднуються і західні протестанти. Друга — александрійська пасхалія — за нею розраховує дату Великодня весь православний світ. Навіть у тих православних церквах, які вже сто років живуть за новим стилем. Новоюліанський календар, за яким святкували Різдво, стосується неперехідних свят. А у святкуванні Великодня і перехідних свят українська церква є спільною з усіма православними церквами. Тому маємо розбіжності з католиками”, – каже Олександр Бродецький.

Ніхто не може сказати, коли можливе спільне святкування Великодня. Наразі усі православні церкви світу Великдень святкують за александрійською пасхалією.

“Якісь зміни тут можливі лише тоді, коли православні церкви світу спільно вирішать приєднатися до розрахунку Великодня, як у католиків. Поки що цього немає. Самостійно Православна церква України цього зробити не може. І варто прийняти те, що є така традиція у всіх православних церквах світу станом на зараз. Можливо, колись щось зміниться. Але це нормально, що різні конфесії мають свої особливості. Часто можна почути, що Різдво раніше святкували з росіянами, а тепер перейшли, то чому цього не можна зробити з Великоднем. Наголошую, що тут інакша ситуація: усі православні церкви світу Великдень святкують за александрійською пасхалією”, – пояснює Олександр Бродецький.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.