Новини

На Буковину на місяць раніше повернулися лелеки

На Буковину почали повертатися лелеки. Ще кілька тижнів тому помітили, як зграї кружляли над Чернівцями. У багатьох селах вони вже сидять на своїх гніздах.

Про це йдеться у публікації ” ” від 28 березня, пише molbuk.ua

Весняні заморозки не страшні, головне – їжа

За словами фахівця з орнітології та охорони природи, кандидата біологічних наук Ігоря Скільського, у рідні краї повернулася, ймовірно, вже понад половина лелек. Більшість мають прилетіти до кінця березня. Запізнілі прибудуть до середини квітня.

Перших перелітних птахів помітили у центрі Чернівців ще 18 лютого, каже орнітолог. Їх було небагато – близько восьми особин. А вже у другій декаді березня почали прилітати зграями, що складалися з пів сотні птахів. Раніше ж перші лелеки з’являлися п’ятого березня. Основна маса прилітала з 20 березня по перше квітня.

“Зараз ми є свідками невеликої тенденції того, що білий лелека, якщо буде таке потепління клімату й далі, прилітатиме раніше, ніж у попередні роки. І не одну зграю, а кілька десятків ми будемо бачити тут уже в середині лютого. Раніше це все неможливо було уявити”, – зауважує Ігор Скільський.

Як правило, першими прилітають самці. Вони всідаються на своє гніздо, ремонтують його. Іноді за помешкання трапляються сутички з іншими самцями. Відтак чекають на подругу, яка прибуває через два тижні.

Весняні заморозки, які трапляються у березні й навіть квітні, лелекам не страшні, запевняє Ігор Скільський. Головне, щоби була їжа.

“Лелеки легко витримують 20-30 градусів морозу, якщо є поповнення енергетичних запасів. Негоду перечікують в очеретах, чагарниках. Основне, що поля відкриті, немає снігу, бігає тьма мишей, вода не покрита льодом, вистачає дрібної риби. Тобто пережити цих кілька холодних днів за наявності доступу до їжі не складає жодних проблем”, – каже орнітолог.

Зимують уже без допомоги людини

Від того, чи буде вдосталь харчу, залежить, чи з’являться цьогоріч швидше пташенята.

“Важливо, щоб уже не було заморозків, повилазили ящірки, змії, жаби, тритони. Бо якщо вилупиться три-п’ять малят, їм треба їсти і їсти”, – зауважує І. Скільський.

Якщо раніше птахи могли перезимувати в рідних краях лише за підтримки людини, то зараз вони й самі дають собі раду.

“У білого лелеки відоме таке поняття, як лелечий суд. Перед відльотом на Південь формується зграя. До Африки мають летіти тільки здорові птахи. Таких, що не здатні подолати велику відстань, їхні родичі проганяють геть, і вони зимують удома. Але раніше ці птахи виживали взимку тільки завдяки підтримці людини. Їх перетримували у стайні, курнику, стодолі, годували курячими нутрощами, дрібною рибою. Та оскільки останніми роками зими нікудишні, то лелека вже може зимувати без підтримки людини”, – пояснює І. Скільський.

Загалом на Буковині близько 800 пар білого лелеки. Також 15-20 пар чорного, який занесений до усіх чотирьох видань Червоної книги.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.