Новини

Від кулінарії до дерматології. Дієтолог розповів, чим корисний розмарин

Розмарин є представником глухокропив’яної (Lamiaceae) Salvia rosmarinus. Це ароматична рослина, що походить із Середземномор’я і культивується по всьому світу. Завдяки численним біологічним властивостям розмарин століттями використовується у кулінарії та медицині.

Чим же такий цінний розмарин, розповідає дієтолог Олег Швець.

Де використовують розмарин

Вважається, що олія цієї рослини запобігає випаданню волосся. У традиційній іранській медицині ефірна олія розмарину також застосовувалася як болезаспокійливий та протизапальний засіб, у тому числі й від акне. Відомо, що розмарин добре поглинає ультрафіолетове світло, має антибактеріальну та протигрибкову дію, а також допомагає підтримувати гомеостаз шкіри.

Вчені проводять подальші дослідження щодо його протизапальної, антиоксидантної, протиінфекційної та протипухлинної дії.

Ключові хімічні компоненти розмарину включають гірку основу, смолу, дубильну кислоту, флавоноїди та леткі олії (борнеол, борнілацетат, камфен, цинеол, пінен та камфора).

Серед інших важливих компонентів олії розмарину, зокрема, п-цимен, ліналоол, гамма-терпін, тимол, бета-пінен, альфа-пінен, евкаліптол і карнозна кислота. Летючі олії розмарину використовуються в різних оліях та лосьйонах для лікування ран та стимуляції росту волосся. Користь для здоров’я розмарину зазвичай приписують карнозної та урсолової кислот.

Загоєння ран

У дослідженні 2022 року, що проводилося на 60 дорослих щурах-самцях, вчені виявили, що використання мазей на основі ефірної олії листя розмарину прискорює загоєння ран, зменшує запалення та посилює ангіогенез, а також щільність колагенових волокон. Раніше така дія на щурів порівнювалася у трьох місцевих композицій на основі хітозану, що містять ефірну олію чайного дерева, ефірну олію розмарину або суміш обох олій. Комбінований препарат був найбільш ефективним у сприянні різних стадій загоєння ран, зі значним збільшенням відсотка зменшення площини рани.

Крім того, результати дослідження in vivo 2010 продемонстрували, що місцеве застосування ефірної олії розмарину протягом трьох днів зменшує запалення, саму рану, а також сприяє ангіогенезу та регенерації грануляційної тканини.

Протираковий потенціал

У дослідженні 2006 року екстракт розмарину, що вводиться перорально у дозі 500 мг/кг маси тіла миші, значно пригнічував другу стадію онкогенезу шкіри у мишей. У дослідженні 10 років вчені визначили, що водно-спиртовий екстракт розмарину демонструє антипроліферативну дію на клітинну лінію меланоми людини A375. Як джерела протиракових ефектів розмарину найчастіше згадуються карнозна і розмаринова кислоти.

Волосся

На початку 2023 року вчені розробили 1% лосьйон для волосся на основі метанольного екстракту наземної частини розмарину, вплив якого оцінювали щодо потенційної активності росту вовни у мишей. Використовуючи воду в якості контролю та 2% лосьйон для волосся з міноксидилом як стандарт, дослідники виявили, що їх лосьйон для волосся з розмарином продемонстрував значну стимуляцію росту вовни, що перевищує показники, які спостерігалися у мишей, які отримували стандартний препарат.

Розмарин використовується у традиційній медицині протягом сотень років, і вже понад 20 років він є поширеним інгредієнтом косметичних та космецевтичних препаратів. Останні відкриття свідчать про привабливі перспективи його застосування у сучасній медицині, зокрема, у дерматології. Подальші дослідження зможуть надати найкраще обґрунтування застосування розмарину для покращення здоров’я шкіри та волосся.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.