Новини

Основа раціону – овочі і фрукти: лікарка-дієтолог з Чернівців розповіла, від чого не варто відмовлятися у піст

Під час посту сплануйте індивідуальний план харчування, якщо стан вашого здоров’я вимагає іншого раціону.

Від чого не варто відмовлятися у піст, розповідає Мирослава БЕРЕЗОВА, лікарка-дієтолог Чернівецької обласної лікарні.

“Основу раціону в цей час становлять овочі і фрукти як у свіжому вигляді, так і у вигляді страв, а також морожені та сухофрукти. Їжа має бути простою, але різноманітною! Не варто відмовлятися від коренеплодів, круп і бобових, різних солінь, грибів, горіхів, сірого та чорного хліба, сушок і сухарів”, – радить Мирослава Березова.
 
Що ще обов’язково має бути в раціоні під час посту.

Овочі та фрукти: варені, тушковані, запечені – мають стати основою вашого харчування. Нехай на вашому столі будуть морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки. Не забувайте про кукурудзу, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. Що різноманітніше, то краще.

Каші мають стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Готувати їх слід тільки на воді, і доведеться обійтися без додавання масла.

Гриби та бобові – рослинні джерела білку. Це і продукти із сої: соєве м’ясо і сир тофу, і звичні нам квасоля, горох, сочевиця, зелений горошок.

Чай, трав’яні відвари, морси й киселі пити можна і треба. А ось каву краще обмежити.

Що їсти

На сніданок

Можна варити каші на воді. Із закусок підійдуть солоні і мариновані овочі, квашена капуста, салати з овочів або коренеплодів. Заправляти салат можна лимонним соком, гірчичним або імбирним соусом. Олії – оливкова, кунжутна, арахісова.

На обід

На перше можна варити овочеві супи з додаванням круп, грибний суп, супи з бобових, пісні капусняк або борщ. На друге – картопля у всіх видах, тушковані або варені овочі, овочеве рагу, тушковані гриби, консервовані бобові або кукурудза, страви з квасолі або сочевиці, крупи з овочами або сухофруктами.

На десерт

Фруктові пюре або печені яблука, киселі або соки. Не забуваємо про горіхи, мигдаль, халву.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.