Новини

Як дітям-біженцям залишатися українцями за кордоном*

Через війну мільйони українців з дітьми були вимушені залишити свої домівки та шукати прихисток за кордоном. Адаптація у всіх проходить по-різному: деякі малюки дуже швидко інтегруються в інше середовище, а декому цей процес дається важче. Проте дуже важливо, щоб діти не забували про своє коріння та національну ідентичність. Знайти корисну інформацію про допомогу українцям за кордоном можна на сайті https://svitua.org/.

Огляд ситуації біженців з України та їх основних проблем

Переїзд до іншої країни — це стрес для більшості людей. Особливо, коли він відбувається в умовах війни. За офіційними даними, близько 5 мільйонів українців вимушено покинули свої домівки, і 90% з них — це жінки з дітьми. Основна частина оселилась у європейських країнах — Польщі, Німеччині, Чехії та ін.

Основні проблеми біженців з України — це:
Отримання правового статусу біженця та легалізація в іншій країні.

Відсутність житла.

Необхідність вивчення іншої мови.

Проблеми з доступом до якісної освіти та навчальних програм.

Відсутність роботи або неможливість знайти роботу за спеціальністю.

Незвична медицина.

Інша культура, люди та традиції, до яких необхідно звикати.

Переживання військових дій та втрата дому також призводять до стресу та психологічних травм для біженців, особливо дітей.
Вирішити ці проблеми допомагає підтримка з боку міжнародних та національних громадянських та гуманітарних організацій, діаспори.

Збереження мови та культури

Збереження мови та культури серед дітей-біженців важливо для їхнього самовизначення та стабільності у нових умовах. Ось кілька способів, які можуть допомогти:
спілкуйтеся з дитиною вдома рідною мовою;

заохочуйте до читання книжок та перегляду фільмів українською;

розгляньте спеціальні навчальні програми рідною мовою;

спілкуйтеся з іншими співвітчизниками;

організовуйте культурні заходи та свята, де діти можуть не забувати про свою традиційну культуру (наприклад, музика і танці).
Такі заходи допоможуть дітям не забувати свою мову та культуру.

Збереження історичної пам’яті

Цей метод також допоможе не забувати про свою культуру. Можна зберігати історичну пам’ять наступним чином:
Розповідайте дитині сімейні історії.

Надихайте дитину вести щоденники, створювати фотоальбоми або записувати аудіо- та відеозаписи своїх вражень та думок щодо подій, що вплинули на їхнє життя.

Організовуйте проєкти, в яких діти можуть досліджувати та висвітлювати свою історію, зокрема переселення.

Залучайте дітей до участі у виставках чи конкурсах, де вони можуть поділитися своєю історією та враженнями.

Заохочуйте до спілкування з іншими біженцями та діаспорою.

Відзначайте традиційні свята.
Збереження історичної пам’яті допомагає дітям-біженцям не тільки зберегти зв’язок із своїм минулим, але й зрозуміти своє місце в історії, що є важливим для їхнього самовизначення.

Сприяння психологічному добробуту

Дуже важливо, щоб діти за кордоном почували себе добре психологічно — під час навчання та у побуті. Важливо, щоб вони не стримували свої емоції, тому розмовляйте з ними, займайтеся творчістю та грайте у спеціальні ігри. За необхідності зверніться до психолога, щоб допомогти дитині адаптуватися до життя у новій країні.

Взаємодія з українською діаспорою

Взаємодія з українською діаспорою для дітей-біженців є ключовим аспектом їхнього інтегрування та підтримки. Діаспора допоможе адаптуватися, а також зберегти мову, традиції та культурну спадщину. Спільні заходи допомагають дітям відчувати підтримку та знаходити нових друзів за кордоном.

Важливість збереження української ідентичності для дітей-біженців

Збереження української ідентичності для дітей-біженців не лише утримує зв’язок з їхньою культурною спадщиною, а й відіграє ключову роль у формуванні їхньої особистості. Розуміння власного походження та збереження української ідентичності стає опорою для психологічної стабільності та успішної інтеграції у новому соціокультурному середовищі. Так діти-біженці знаходять своє місце в світі та відчувають емоційну та соціальну підтримку у важкі моменти життя.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.