Новини

Багаторічному мерові Чернівців Миколі Федоруку сьогодні – 70 років: що відомо про ювіляра

Сьогодні, 20 березня, відзначає ювілей багаторічний Чернівецький міський голова Микола Федорук.

Йому виповнилося 70 років, пише molbuk.ua

З цього приводу Миколу Федорука вітають друзі, колеги:

“Вдячні за Ваш вагомий внесок у розвиток нашого міста та безцінну допомогу у творенні кращого життя для всіх наших громадян.
Переконані, що Ваш багатий життєвий досвід та мудрість ще довго слугуватимуть яскравим прикладом для нас усіх. Бажаємо Вам нових життєвих планів і їх досягнень, міцного здоров’я та радості в серці”, – написав на сторінках у соцмережах нинішній міський голова Роман Клічук.

Привітання написав і ексмер Чернівців Олексій Каспрук:

“Микола Федорук, вітаю Вас з славним, мудрим ювілеєм! Дякую за науку і підтримку в житті. Здоров’я та мирного неба! Многая літа ювіляру!” – побажав він.

Не забув привітати Миколу Федорука і екснардеп Максим Бурбак:

“Найщиріші вітання, Миколо Трохимовичу!!!” – написав.

Що відомо про Миколу Федорука:

Народився 20 березня 1954 року в селі Пісочне Ковельського району Волинської області у простій селянській родині.

Отримавши загальну середню освіту у сільській школі, вступив (1971) до Львівського політехнічного інституту, який закінчив (1976) за спеціальністю “Напівпровідникові і електронні прилади”, здобувши кваліфікацію інженера електронної техніки.

У 1991 році здобув другу вищу освіту за спеціальністю “Теорія соціально-політичних відносин”, закінчивши Київський інститут політології і соціального управління.

Трудову діяльність розпочав у Чернівцях на підприємстві ВПК “Гравітон”, де працював інженером-технологом (1976–1977).

Шлях до багаторічного мерства в Чернівцях розпочався 1987–го року, коли він очолив у Чернівцях Першотравневу районну раду народних депутатів та її виконком.

Після реформи місцевого самоврядування в Україні (1997) — Чернівецький міський голова.

Асоціація міст України обрала його віце-президентом (головою комісії та секції історичних міст).

На місцевих виборах (1998, 2002, 2006, 2010) здобував перемогу з величезним відривом від своїх конкурентів. Зокрема, на останніх місцевих виборах він переміг з результатом 62,95 %.

31 березня 2011 року 42 депутати Чернівецької міської ради проголосували за дострокове припинення повноважень Чернівецького міського голови Федорука Миколи Трохимовича “у зв’язку із порушенням ним Конституції України, законів України та незабезпеченням здійснення наданих йому повноважень”.

Щоправда, на думку експертів, підстави були суто формальними та не мали під собою жодного реального юридичного підґрунтя.
На захист мера Чернівців виступила “Асоціація міст України”, яка оприлюднила відповідне звернення.

Позови Федорука М. Т. про незаконність дій депутатського корпусу прогнозовано не дали жодного результату, та переросли у судову тяганину, яку почали використовувати для блокування прийняття рішення про призначення позачергових виборів мера Чернівців. У зв’язку з цим Микола Трохимович вирішив припинити всі судові процеси.

У липні 2012 року з’їзд “Об’єднаної опозиції” висунув Федорука М. Т. кандидатом в народні депутати України по виборчому округу № 201 (місто Чернівці).

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.