Новини

“Таких фільмів треба більше”: у Чернівцях презентували стрічку про буковинську бригаду тероборони – фото

У Чернівцях у приміщенні кіноконцертної зали “Чернівці” завершився захід “Дні кіно від ТРО”, який тривав упродовж двох днів.

Сьогодні, 17 березня, показали фільм про бійців 107-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ, повідомляє molbuk.ua.

Автори документального фільму – відомий український кінорежисер Олександр Ткачук та чернівецький журналіст, редактор сайту molbuk.ua Микола Кобилюк, які також від початку повномасштабного вторгнення несуть службу в лавах тероборони.

Напередодні прем’єри molbuk.ua поспілкувався з авторами стрічки.

“Справді, війна затягнулася. Та попри всі складнощі, усвідомлюємо, що у нас немає іншого шляху, окрім перемоги. Тому кожен на своєму місці має робити для неї все. Зокрема, ми своїми навичками та вміннями хочемо внести свій вклад у перемогу. Сьогодні я хочу подякувати найперше нашим захисникам, які є у залі, і які тримають зараз лінію оборони на фронті”, – сказав Олександр Ткачук під час презентації фільму.

“Сьогодні ми вперше презентуємо на великому екрані фільм “107 бригада” з циклу документальних стрічок “Готові до спротиву”. Цей фільм ми знімали із Сашком із перших днів повномасштабного вторгення, перебуваючи у бойовому підрозділі. І завершили зйомки орієнтовно в червні 2023 року, коли вже перебували у зоні виконання завдань.

На жаль, до цього фільму не змогли потрапити абсолютно всі військовослужбовці, наші побратими. Ми десь, можливо, каємося з приводу цього. Але варто зрозуміти, що є технічні нюанси, чітко визначений хронометраж. Усі військовослужбовці заслуговують на кожен окремий такий фільм чи книжку. Ми щиро дякуємо кожному з наших друзів, побратимів”, – додав Микола Кобилюк.

Переглянути фільм прийшли військовослужбовці, волонтери, представники влади, та всі небайдужі.

Перед початком фільму присутні вшанували загиблих бійців 107 бригади. Їх виявилося десятки…

Стрічка нікого не залишила байдужим.

Наприкінці присутні стоячи аплодували. У багатьох після перегляду були в очах сльози.

Опісля всі могли поспілкуватися та сфотографуватися у холі кінозали.

“Мені важко цей фільм дивитися. Я навіть сьогодні не мав іти, бо дуже багато побратимів, яких уже немає… Та взагалі приємно, що роблять фільми саме про тероборону. Бо є багато міфів, що територіальна оборона не воює. Гадаю, що такі стрічки розвінчають ці міфи. Та й загалом приємно, що роблять такі якісно зняті фільми. Дуже гарно передана атмосфера, переживання людей”, – ділиться враженнями один із героїв стрічки із позивним “Міністр”.

“Переглядаючи фільм, відчув ностальгію за тими днями, коли ми, як то кажуть, ніздря в ніздрю тягнули службу. Такі фільми дуже потрібні для молодого покоління, щоби вони бачили, за що ми воюємо, якою ціною, скільки загинуло. Ми коли перераховували загиблих побратимів… Жах – це ще дуже м’яке слово для опису…” – зітхає військовий 92 батальйону 107 бригади Ігор Процюк.

“Багато історій залишилися за кадром, адже чимало хлопців у момент зйомок перебували на позиціях. Та сподіваюся, що це не останній фільм про нашу бригаду, буде ще багато відзнято, і в майбутньому ми зможемо розказати всі історії. Також сподіваюся, що цей фільм може надихнути нових людей, які ще сумніваються і бояться долучатися до підрозділів сил оборони, на те, щоби вони побачили, наскільки у нас дружні команди, наскільки хлопці між собою об’єднані, і вступали до війська. Бо людей, які вже два роки воюють, потрібно міняти”, – каже військовослужбовець Тарас Прокоп.

“Гарний фільм. Вразило, як багато в ньому побачив приятелів, знайомих, які служать або служили у бригаді. На жаль, серед них чимало тих, які загинули. Вважаю, що таких фільмів треба знімати більше, щоби вони залишалися у нас у пам’яті, а також для майбутніх поколінь. Такі стрічки мають бути. Це не просто історія боротьби, а й свідчення про воєнні злочини ворога на наших землях. Про любов до Батьківщини, велику жертовність та силу, яка перевершує будь-які випробування. Переконаний, ми повинні виховувати в нашому суспільстві повагу до воїнів та супротив до ворога. В нас немає іншого шляху, окрім перемоги. Такі фільми важливо дивитися цивільним зараз і майбутнім поколінням. Бо кожен з нас має пам’ятати про ціну, якою нам дається кожен новий день. Разом ми сильніші. Разом до Перемоги”, – вважає міський голова Роман Клічук.

Довідка

“Дні кіно від ТРО” – це всеукраїнський тур команди “ТРО Медіа” із презентацією документальних фільмів та історій, а також фотовиставки, що створені військовослужбовцями служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ,

Упродовж двох днів тривав перегляд коротко- і повнометражних документальних фільмів, героями яких є військовослужбовці підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, їхні родичі, жителі постраждалих внаслідок атак російських військ населених пунктів України.

Також експонувалася фотовиставка “Довжиною у війну”. Це виставка репортажних світлин на воєнну тематику військовослужбовців ЗСУ – начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ полковника Олексія Дмитрашківського та фотографа, молодшого сержанта Олега Пальчика.

Головна мета заходу “Дні кіно від ТРО” – показати глядачеві війну без прикрас; продемонструвати документальні свідчення про воєнні злочини російської армії на території України.

“Готові до спротиву” – це цикл документальних фільмів про підрозділи Сил територіальної оборони Збройних сил України. Стрічка про 107 окрему бригаду ТрО стане другою серією цього циклу.

Фільм створений на виробничій базі Служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ за підтримки служби зв’язків з громадськістю регіонального управління Сил ТрО “Захід”.

Художній керівник циклу документальних фільмів – відомий український режисер, військовослужбовець ТрО Ахтем Сеітаблаєв, керівник проєкту – полковник Олексій Дмитрашківський.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.