Новини

Просять вибачення у близьких, друзів і Господа: що важливо зробити у Прощену неділю

Прощена неділя – особливе християнське свято, останній день перед великоднім постом

На 17 березня припадає Прощена неділя. Це остання неділя перед Великим постом, який починається вже наступного дня.

У цей день віряни просять у близьких, друзів і Господа прощення за всі гріхи, вчинені протягом року.

За церковними переказами, у давнину монахи з монастиря Святого Савви в Палестині цього дня вирушали в Іудейську пустелю, щоб відсвяткувати Великий піст. Вони знову не збиралися разом у храмі аж до свята Входу Господнього в Єрусалим. У той час монахів чекали різні випробування і навіть смерть, тому ніхто не знав, чи побачать вони один одного знову. Тому перед походом у пустелю увійшло в звичай вибачатися один перед одним.

На честь цієї традиції сьогодні в храмах проводять чин прощення (зазвичай увечері або після літургії), під час якого священик просить віруючих пробачити йому вільні чи невільні образи. Він став на коліна і вклонився до землі. Люди також просять вибачення спочатку у своїх священиків, а потім один в одного. Потім вони цілуються на знак примирення.

За традицією, у Прощену неділю православні просять один в одного вибачення за всі біди та образи, завдані протягом року.

Попросити вибачення може кожен. При цьому особливо виділяють важливість покаянь сильних перед слабкими, багатих перед бідними, молодих перед літніми тощо.

Якщо у цей день перед вами вибачиться людина, у відповідь скажіть “Бог простить, і я прощаю”.
Обов’язково в цей день варто відвідати церкву. Прийнято не тільки просити вибачення і прощати, але і займатися добрими справами.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.