Новини

Завтра у Чернівцях – прем’єра фільму про буковинську бригаду ТрО: розмова з авторами стрічки

У Чернівцях у приміщенні кіноконцертної зали “Чернівці” тривають “Дні кіно від ТРО”. Завтра, 17 березня, другий і заключний день заходу.

Зокрема, у неділю, 17 березня, покажуть фільм про бійців 107-ї окремої бригади Сил ТрО ЗСУ.

Початок – о 12.00, пише molbuk.ua.

Автори документального фільму – відомий український кінорежисер Олександр Ткачук та чернівецький журналіст, редактор сайту molbuk.ua Микола Кобилюк, які також від початку повномасштабного вторгнення несуть службу в лавах тероборони.

Зйомки документальних фільмів, а тим паче про війну, без сумніву, відрізняються від зйомок в мирному житті, зауважує військовослужбовець, режисер стрічки Олександр Ткачук:

“Є декілька видів складнощів. Перший – це бюрократично-безпековий. Тому що не все можна показувати. Другий момент – це небезпека при зйомках. Ми знімали і на передових позиціях, і бували під обстрілами. У цьому для нас як військових уже немає чогось страшного. Та все ж у цьому певна особливість порівняно із художнім кіно чи зйомками у мирний час.

Та й кожен з бійців підрозділу вартує, щоби про нього зняли фільм. Але оскільки це фільм загалом про підрозділ, то немає можливості не те що інтерв’ю у всіх взяти, а навіть показати хоча би обличчя кожного. Це момент, про який певною мірою жалкую”, – поділився Олександр Ткачук.

Часто немає можливості візуалізувати розказану героєм стрічки історію, підтвердити її якимись реальними кадрами.

“У цьому проблема військових фільмів. Тож мусимо шукати вихід, знімаємо на полігонах під час навчань. Також у фільмі використані реальні документальні кадри з дронів від аеророзвідки зі знищенням техніки, росіян”, – пояснює режисер стрічки.

Сашко зізнається, що невдовзі після того, як добровольцем пішов на війну, у ньому прокинувся творчий дух, і він відчув, що мусить фіксувати побачене, адже він перебуває у гущавині історичних подій.

“Перші зйомки почав на полігоні. Спершу робив це просто для себе, тоді не знав, буде це мати продовження чи ні. Але розумів, що мені це треба зняти, бо маю таку можливість, бо я це вмію і хочу зробити. Коли ми виїхали в зону бойових дій, спеціально для зйомок придбав екшн-камеру.

А через деякий час у командуванні вирішили, що потрібно знімати документальні фільми про підрозділ територіальної оборони, оскільки це новий рід військ, до якого існує багато запитань. Мовляв, ніхто не розуміє, хто вони, чим займаються. Плюс російське ІПСО поширювало тези на кшталт “та це ж ті, хто там стоять на блокпостах, в тилу”, і часом навіть українці це підхоплювали. Тож наша задача полягала в тому, щоби підвищити рівень довіри до цих підрозділів. Пояснити, що ТРО – це і є ЗСУ”, – пояснює Олександр.

Цікавою є історія, пов’язана з першою сценою фільму про яйця. Вона і кумедна, і сумна водночас.

“Це реальна сцена. Ми тоді перебували на позиціях. І ось починається обстріл. Я це фільмую, бачу приліт, і при цьому вже годину не можу сконтактуватися з побратимами. Врешті товариш виходить на зв’язок і каже: “Слухайте, яйця ще додайте в той список, який нам мають привезти”. І тут я ловлю себе на думці, що людину обстрілюють, а вона думає про їжу. Це свідчить про те, що люди дуже швидко звикають до того, що їх оточує. Війна великою мірою – це рутина. Звісно, є бої, але навіть ті ж обстріли чи навіть штурми – для багатьох це вже є важка, страшна, але рутина. Наша історія – про це”, – зауважує режисер.

“Для цивільних цінність документальних фільмів про війну передусім у тому, що вони зможуть побачити на власні очі те, що бачили наші фотоапарати, відеокамери, – вважає військовослужбовець, журналіст, співавтор фільму Микола Кобилюк. – Документальну стрічку “Готові до спротиву. 107 бригада ТрО” ми із Сашком знімали приблизно пів року, перебуваючи в зоні виконання бойових завдань у Харківській області. Стрічка демонструє період становлення 107 бригади від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року орієнтовно до літа 2023 року. У фільмі намагалися максимально продемонструвати силу, відвагу наших побратимів. Сподіваюся, глядачі відчують це”.

Для військовослужбовців показ стрічки – це можливість зустрітися з бойовими побратимами.

“Наших побратимів зі 107 бригади, звичайно, знятими кадрами не здивувати. Чи не в кожного вся галерея в телефоні забита схожими фотографіями”. Але для тих військових, які тут перебувають на пункті постійної дислокації, на реабілітації чи на лікуванні, це чергова можливість зустрітися зі своїми побратимами, з якими за період, відколи почалася ця велика війна, стали однією сім’єю, родичами, друзями, кумами”, – зазначає Микола.

На жаль, багатьох героїв стрічки уже немає серед живих.

“Так, ми мало не щодня втрачаємо побратимів, але пам’ятаємо про них. Можливо, не всі з них потрапили до нашого фільму. Однак ми обов’язково їх вшануємо. Щодня про них згадуємо, пам’ятаємо, і обов’язково помстимося за кожного з них”, – запевняє військовий.

Документальні фільми про війну надзвичайно важливі. Вони показують всьому світу правду про військові злочини, вчинені російськими загарбниками.

“Деякі з матеріалів, які створює “ТРО Медіа”, відправлені у відповідні структури, які займаються питанням щодо притягнення РФ до відповідальності. Тож у тому числі завдяки нашій роботі є можливість отримати більш об’ємну картину про те, що відбувається в Україні. Зокрема, не тільки про звитягу наших українських воїнів, а й про те, що те, що чинить РФ, через що її потрібно вгамувати”, – переконаний Микола Кобилюк.

Читайте також: Про бої та перші перемоги: у мережі вийшов фільм про чернівецьку бригаду тероборони

“Дні кіно від ТРО” – це всеукраїнський тур команди “ТРО Медіа” із презентацією документальних фільмів та історій, а також фотовиставки, що створені військовослужбовцями служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ,

Упродовж двох днів триває перегляд коротко- і повнометражних документальних фільмів, героями яких є військовослужбовці підрозділів Сил територіальної оборони ЗСУ, їхні родичі, жителі постраждалих внаслідок атак російських військ населених пунктів України.

Також експонується фотовиставка “Довжиною у війну”. Це виставка репортажних світлин на воєнну тематику військовослужбовців ЗСУ – начальника служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ полковника Олексія Дмитрашківського та фотографа, молодшого сержанта Олега Пальчика.

Головна мета заходу “Дні кіно від ТРО” – показати глядачеві війну без прикрас; продемонструвати документальні свідчення про воєнні злочини російської армії на території України.

Довідка

“Готові до спротиву” – це цикл документальних фільмів про підрозділи Сил територіальної оборони Збройних сил України. Стрічка про 107 окрему бригаду ТрО стане другою серією цього циклу.

Фільм створений на виробничій базі Служби зв’язків з громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ за підтримки служби зв’язків з громадськістю регіонального управління Сил ТрО “Захід”.

Художній керівник циклу документальних фільмів – відомий український режисер, військовослужбовець ТрО Ахтем Сеітаблаєв, керівник проєкту – полковник Олексій Дмитрашківський.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.