Новини

Використовують різні схеми: за минулу добу аферисти ошукали буковинців на суму майже 135 тисяч гривень

На Буковині за минулу добу зловмисникам вдалося ошукати людей на суму майже 135 тисяч гривень.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

З повідомленнями про шахрайські дії до поліції звернулися п’ятеро жителів Чернівецького та Вижницького районів. За допомогою електронно-обчислювальної техніки аферисти ошукали 41-річну чернівчанку на майже 73 тисячі гривень, а 56-річного жителя обласного центру на – 18 500 гривень.

Того ж дня внаслідок протиправних дій шахраїв 33-річний житель села Зелений Гай втратив з банківського рахунку майже 19 тисяч гривень, а 34-річна мешканка села Зруб-Комарівці – майже 12 тисяч. Зі слів заявників, кошти були перераховані на невідомі банківські реквізити.

Крім цього, у пастку аферистів потрапив 37-річний житель села Розтоки Вижницького району. Буковинець розповів працівникам поліції, що невідомі особи в одному із месенджерів зламали акаунт його родички та під приводом позики коштів заволоділи майже 13 тисячами гривень.

Відомості факти незаконного заволодіння коштами громадян поліцейські внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Тривають досудові розслідування.

Зважаючи, на те, що випадки вчинення шахрайства на Буковині є поширеними і зловмисники завдають своїм жертвам збитків на десятки тисяч гривень, поліція Чернівецької області вкотре закликає громадян не втрачати пильності та нагадує прості правила, що допоможуть вберегти гроші від злочинних посягань:

– ніколи й нікому не повідомляйте особисті дані (номер паспорта, індивідуальний податковий номер, паролі, секретні коди до картки та з SMS-повідомлень);

– не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з перерахуванням коштів;

– якщо ви отримали повідомлення про якісь проблеми з банківським рахунком, зверніться безпосередньо у відділення банку або за номером служби підтримки, який зазначено на картці або офіційному сайті фінансової установи;

– довіряйте інформації про соціальні виплати тільки на офіційних сайтах установ;

– використовуйте лише перевірені інтернет-ресурси та переконайтеся у правильності назви необхідного сайту. Один непомітний символ в адресі сайту може означати, що він є фішинговим;

– у випадку пошуку роботу – надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.