Новини

«Європа зрозуміла загрозу Росії для себе»: експерт з Чернівців – про відправку військ НАТО в Україну

Нещодавно в Парижі відбулася конференція на підтримку України, куди були запрошені прем’єр-міністри й міністри понад 20 країн Євросоюзу, США та Канади. Союзники обговорювали питання придбання боєприпасів поза межами Європи, коаліцію щодо відправлення ракет великої дальності, виробництво зброї.

Проте резонансною того дня стала заява президента Франції Емманюеля Макрона, який припустив можливість відрядження західних сухопутних військ до нашої країни. Що означає ця заява Макрона та чи реальні такі дії?

“Консенсусу щодо відрядження військ немає”

“Ми це обговорили. Наразі консенсусу щодо відрядження військ немає. Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб Росія не змогла виграти цю війну”, – сказав Макрон.

Після заяви французького президента багато керівників західних держав почали одразу заперечувати можливість відряджання своїх військ в Україну.

Канцлер ФРН Олаф Шольц наголосив, що сухопутних військ країн-членів ЄС або НАТО в Україні не буде.

“У Парижі ми домовилися, що кожен має зробити більше для України. Для цього потрібна зброя, боєприпаси й ППО. Ми над цим працюємо. Ясно одне: сухопутних військ європейських держав чи НАТО не буде”, – зазначив О. Шольц.

Натомість міністр оборони Канади Білл Блер заявив, що вони готові направити свої війська, проте не для участі в боях.

“Європа зрозуміла, що Росія воює не лише з Україною”

Політолог, кандидат історичних наук Ігор Буркут вважає, що європейці нарешті зрозуміли: війна з Росією стосується також і їх.

“Ситуація на російсько-українському фронті є надзвичайно складною: росіяни наступають, а український наступ 2023 року, який планувався для виходу до Азовського моря, головної мети не досяг. Тому Захід відчуває, що в разі такого розвитку подій росіяни можуть ударити й по країнах НАТО. Нарешті Європа зрозуміла, що РФ воює не лише з Україною, а й з усім цивілізованим світом. Ця війна – тільки початок. У разі перемоги росіян вони зі своїми союзниками – Китаєм, Північною Кореєю, Іраном – розпочнуть третю світову. Тому європейці повинні щось конкретне робити”, – каже І. Буркут.

Не додає оптимізму політична ситуація в США, де новим президентом може стати Дональд Трамп, який відомий своїми одіозними заявами про закінчення війни в Україні “дуже швидко”.

“Перемога Трампа призведе до фактичного розвалу НАТО. У самій Європі триває боротьба за лідерство. Якщо Штати втратять за Трампа свою геополітичну вагу, то постає питання: хто буде лідером Європи – Німеччина чи Франція? Заява Макрона свідчить про те, що французи висловлюють свої лідерські амбіції. Берлін зовсім по-іншому говорить і не хоче давати українцям ракети Taurus. Це кардинальна зміна геополітичної ситуації – Європа готується до можливого розпаду НАТО й створення свого військового союзу на противагу РФ”, – зазначає політолог.

Ігор Буркут каже, що заява Макрона не означає, що війська НАТО ввійдуть на територію України й візьмуть участь у бойових діях проти РФ.

“Тут йдеться про те, що присутність їхніх військ повинна бути – їхні спеціалісти мають готувати наші ЗСУ. Це означає: якщо натовці будуть на аеродромах, то росіяни бити ці аеродроми не зможуть, щоби не завдавати удару по військах НАТО. Такий собі стримувальний фактор. Проте це лише розмови. Ймовірно, це психологічний тиск на Путіна”, – резюмує експерт.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.