Новини

Чи буде долар цього року по 41 гривні: економіст з Чернівців дав пояснення

Уряд передбачає, що до кінця року долар може бути по 41 гривні. Проте такий прогноз надто песимістичний.

Про це сказав економічний експерт Денис БЕЗЛЮДЬКО.

“У Кабміні прогнозують близько 41 гривні за долар на кінець року. Але там завжди помиляються в гірший бік. У них робота така – бути песимістами й готуватися до гірших сценаріїв. Як правило, показники на кінець року кращі”, – сказав Д. Безлюдько.

На його думку, середньорічний курс долара буде значно нижчим. Якщо минулого року йшлося про 36,3 гривні за долар, то цього року очікується на рівні 37,5 гривень. Він додає, що до кінця року можна вийти на курс у 40 гривень. “Але курс може відкотитися й в інший бік. Є фактори, які допоможуть зміцнитися гривні, як-от повернення валютного виторгу, за який взявся Нацбанк”, – каже Д. Безлюдько.

Економіст із Чернівців Богдан СТОРОЩУК прогнозує, що в середині осені 2024 року курс долара може підвищитися на 10%.

“Наразі є певні перебої в допомозі України, але фінансування відбувається стабільно і навіть певною мірою з випередженням графіка. Курс долара формується через попит і пропозицію на внутрішньому ринку. Значна сума фінансової допомоги, яка надходить в Україну, повинна бути конвертована у гривню. Відповідно, Нацбанк, який отримав допомогу, ці долари продає. Наразі курс стабільний. Я припускаю, що підвищення курсу долара буде, але становитиме не вище 10% до кінця року”, – розповів Б. Сторощук.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.