Новини

Вчені назвали найкориснішу картоплю

Картопля – це крохмалистий коренеплід, який є основним продуктом харчування в багатьох регіонах світу. Хоча картопля є одним із найбільш споживаних овочів, її часто вважають нездоровою через високий вміст вуглеводів і використання в індустрії швидкого харчування.

Видання Health пише, що картопля має безліч поживних переваг. Вона містить безліч необхідних вітамінів і мінералів, таких як калій і клітковина. У ній також містяться антиоксиданти та інші захисні рослинні сполуки.

Будь-яка картопля може стати здоровим вибором, якщо під час приготування зберегти її поживну цінність. Такі сорти, як фіолетова, червона і солодка картопля, вирізняються високим вмістом поживних речовин, але приготування є важливим фактором, що визначає корисність картоплі загалом.

Фіолетова картопля

Фіолетова картопля багата на корисні рослинні сполуки, включно з антоціанами – це поліфенольні рослинні пігменти, які надають фруктам і овочам фіолетового, синього або червоного кольору. Вони захищають клітини від пошкоджень і зменшують запалення, що може знизити ризик хронічних захворювань.

Дослідження показують, що люди, які вживають продукти з високим вмістом антоціанів, мають нижчий ризик розвитку деяких захворювань, включно з хворобами серця та діабетом 2 типу. Фіолетова картопля може бути найкращим вибором для контролю рівня цукру в крові через високий вміст поліфенолів. Цей овоч також багатий на вітаміни, мінерали та клітковину.

У 100 грамах сирої фіолетової картоплі міститься:

калорії – 85;
білок – 1,54 грама;
вуглеводи – 20 г;
клітковина – 3,1 г;
калій – 337 мг або 14% від добової норми.
Також вона містить вітаміни B6 та C.

Червона картопля

Червона картопля – чудове джерело флавоноїдних антиоксидантів, таких як кверцетин, каемпферол-рутиноза, катехін і рутин. Вона також є багатим джерелом вітаміну С та калію.

У 100 грамах вареної червоної картоплі міститься:

калорії – 87;
білок – 2,3 г;
вуглеводи – 19,6 г;
клітковина – 1,8 г;
Калій – 545 мг або 12% від норми;
Вітамін B6 – 0,212 мг або 12% від ДН;
Вітамін С – 12,6 мг або 14% від норми.

Червона картопля також є хорошим джерелом калію, який допомагає регулювати кров’яний тиск і підтримувати здоров’я серця. Споживання достатньої кількості калію необхідне для контролю кров’яного тиску.

Солодка картопля

Солодка картопля – це їстівний коренеплід, що належить до сімейства Convolvulaceae. У солодкій картоплі багато каротиноїдів провітаміну А, таких як бета-каротин. Організм перетворює бета-каротин на ретиналь і ретиноєву кислоту – активні форми вітаміну А. Вітамін А необхідний для кількох найважливіших процесів в організмі, таких як імунна функція, ріст клітин і зір.

Каротиноїди також діють як потужні антиоксиданти, захищаючи клітини від пошкоджень, які можуть призвести до захворювань. Дієти з високим вмістом каротиноїдів асоціюються зі зниженням ризику розвитку низки хронічних захворювань, включно з хворобами серця і деякими видами раку. Солодка картопля багата на клітковину, вітаміни групи В, вітамін С та калій.

У 100 грамах запеченої солодкої картоплі зі шкіркою міститься:

калорії – 90;
білок – 2 г;
вуглеводи – 20,7 г;
клітковина – 3,3 г;
Магній – 27 мг або 6% від ДН;
Калій – 473 мг або 10% від ДН;
Вітамін А – 957 мікрограмів або 107% від норми;
Вітамін B6 – 0,285 мг або 17% від ДН;
Вітамін C – 19,5 мг або 22% від норми.

Солодка картопля містить на 75 % більше клітковини, ніж порція червоної картоплі. Клітковина необхідна для здоров’я кишківника і допомагає підтримувати його в нормальному і комфортному стані. Крім того, клітковина сприяє насиченню, що знижує ймовірність переїдання.

Чому не рекомендують їсти картоплю

Будь-яку картоплю, включно з білою, можна включати до здорового раціону. Дослідження показують, що вживання картоплі може поліпшити споживання поживних речовин і відчуття ситості. Однак деякі способи приготування можуть зменшити кількість корисних сполук у картоплі та сприяти утворенню шкідливих хімічних речовин.

Смажена картопля

Смаження картоплі може зруйнувати антоціани, що знижує її поживну цінність. Дослідження показують, що смаження може знизити вміст антоціанів у картоплі на 83 %. Смаження також може знизити рівень вітаміну С.

Смаження призводить до утворення кінцевих продуктів глікування – це молекули, що утворюються під час реакції цукрів із білками або жирами. Смажені продукти – картопля фрі та картопляні чіпси – містять дуже багато AGE, які можуть пошкоджувати клітини, якщо їхній рівень в організмі занадто високий. Це одна з причин, чому дієти з високим вмістом смажених продуктів підвищують ризик розвитку таких захворювань, як рак грудей і хвороби серця.

Смажені картопляні продукти часто більш калорійні, ніж картопля, приготована в духовці або на пару, оскільки містять велику кількість олії, тому часте вживання смаженої їжі може сприяти збільшенню ваги.

Картопляне пюре або запечена картопля

Картопляне пюре корисне саме по собі, але в нього зазвичай додають такі інгредієнти, як вершкове масло і густі вершки. Запечена картопля може бути доповнена сметаною, сиром або інгредієнтами з високим вмістом жиру, наприклад беконом. Додаткові інгредієнти можуть знизити загальну користь страви.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.