Новини

Режисер-боєць із Чернівців став амбасадором проєкту “Вишивка в одязі видатних українців”

Співзасновник Дня Вишиванки, буковинський кінорежисер, а з 2022 року – військовий Олександр Ткачук став амбасадором вишитої сорочки видатного українського актора та режисера Івана Миколайчука, в якій він знімався у фільмі “Така тепла, така пізня осінь”.

Про це військовий розповів на своїй фб-сторінці, пише molbuk.ua

Він зазначив, що сорочка “легко носиться і надихає, дає творчу енергію”. Одягнув її поки що двічі.

“З великою обережністю до неї ставлюсь, щоразу добре мию руки перед тим, як її одягнути. На мені вона була двічі. Вперше – під Бахмутом влітку минулого року. Я приміряв, сфотографувався і одразу відправив назад. Бо там було дуже небезпечно її зберігати.
Вдруге символічно – під час відпустки на відкритті Одеського кінофестивалю в Чернівцях”, – поділився Олександр.

Він додав, що крій виконала ZETA atelier. Вишивкою займалась талановита майстриня з Чернівців Олена Ясінська.

“Як на мене, вийшов неймовірно душевний витвір мистецтва. Я вражений делікатністю, продуманістю, ніжністю, дрібними деталями. Космос!” – захоплений Олександр Ткачук.

Читайте також: Режисер-боєць із Чернівців зняв фільм про буковинську тероборону – фото

Цікавий fashion-історичний проєкт “Вишивка в одязі видатних українців” започаткували майстриня-вишивальниця Тетяна Зез та історикиня Марина Олійник. Пізніше до співпраці долучилися Всесвітній день вишиванки та його співзасновниця Леся Воронюк.

Суть проєкту в тому, що авторки-майстрині знаходять в архівах світлини видатних українців у вишитих сорочках і відшивають за цими зображеннями нові вишиванки.

У колекції вже є сорочки Тараса Шевченка (її презентував народний артист України, колишній міністр культури Євген Нищук), Івана Франка, Лесі Українки, Степана Бандери (амбасадор – відомий історик Володимир В’ятрович) та інших.

Презентувати кожну відтворену сорочку запрошують амбасадорів, сучасників людей із культури, які мають популяризувати витвір і його колишнього власника.

Олександр Ткачук також закликав задонатити на пікап для буковинського ТРО. Ще потрібно 20 тисяч гривень.

Посилання на банку тут.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.