Новини

До України залетіли загадкові об’єкти з Молдови: що це було – заява Ігната

За понад два роки повномасштабної війни українці уже, здавалося б, бачили усе: небом летіли і ракети, і “Шахеди”, і ворожі винищувачі та гелікоптери. Але цей об’єкт не змогли одразу ідентифікувати навіть моніторингові канали. Щось загадкове раптово залетіло в Україну з Молдови, а потім знову зникло з усіх радарів. У повітряних силах уже прокоментували інцидент.

Але питань про невідомі об’єкти з Молдови так просто обійти не вдалося. 27 лютого в ефірі Єдиного телемарафону деталі таємничого інциденту розповів речник повітряних сил Юрій Ігнат. Каже, ситуація штатна – це був “Шахед”, який залетів через територію Молдови.

За словами Ігната, скоріше за все це була чергова провокація Росії. Так Кремль демонструє свою безнаказаність та пробує спантеличити українську ППО. Утім наші захисники з таким стикаються не вперше.

У Молдові все заперечують?!

Міністерство оборони Молдови поспішило зробити заяву, що жодних російських БпЛА над їхньою країною в ніч на 27 лютого не фіксувалося. Нагадаю, що надання свого повітряного простору ворогу можна вважати ознакою агресії. Саме тому Кишинів так палко спростовує версію українських ВПС. Російські ракети та “Шахеди” падали в Молдові вже кілька разів. Востаннє уламки іранського дрона молдавани знаходили аж двічі і зовсім недавно – 11 та 17 лютого 2024 року на своєму прикордонні з Україною.

Варто зазначити, що в Молдові доволі складна внутрішньополітична ситуація. Величезний як для цієї країни клаптик і майже увесь кордон з Україною там контролюють прокремлівські сепаратисти з так званого Придністров’я. Місцеві терористи з 1992 року вважають себе державою, мають власні фейкові спецслужби та збройні сили, а також розмістили в себе чималий російський контингент, залюбки співають російський гімн. Тож, це може бути черговою гібридною провокацією Кремля.

До того ж, так зване Придністров’я знову показало себе. “Депутати” цього невизнаного світом анклаву уже 28 лютого збираються провести екстрений з’їзд. На ньому нібито влада бананової республіки попросить Росію визнати, а потім і приєднати молдавський регіон до Росії. Яку кашу у Молдові вирішив заварити Путін і чи загрожує молдавська криза українській Одесі, в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua пояснив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко.

“Так, дійсно. Загроза у чому? У тому, що Придністров’я буде прийняте до складу Російської федерації, так умовно кажучи, і після цього вони підуть другим фронтом на Україну вже по Одеській області. Але в Придністров’ї немає для цього ресурсу. Фактично, це обмежений контингент, там може зібратися не більш ніж 9-10 тисяч особового складу, там недостатньо техніки для того, щоб здійснювати такі дії і, фактично, в Одесі та області знаходиться досить серйозний контингент військ, який значно більший ніж всі загальновійськові формування Придністров’я і в Південно-західному секторі постійно знаходяться підрозділи швидкого реагування на такі загрози, так само як, наприклад, біля кордону Білорусі на північному плацдармі, а також по кордону з Росією на Північно-східному плацдармі. Для невизнаного Придністров’я це буде самогубство, якщо вони після цього відкриють так званий другий фронт проти України”, – йдеться в повідомленні.

“А вот для кого це може становити небезпеку, так це Молдови більше, тому що вони можуть спробувати дестабілізувати Молдову, вони можуть спробувати силовим методом змінити чинну владу в Молдові – Майю Санду безпосередньо, встановити свого маріонеточного представника, у них їх у Молдові достатньо, наприклад з тієї ж партії “Шор”, яка тотально проросійська і працює виключно по російським методичкам, прям як свого часу ОПЗЖ. Не виключається саме така дестабілізація, такої форми”, – йдеться в повідомленні.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.