Новини

У густонаселеному мікрорайоні Чернівців відкрили амбулаторію – фото

У Чернівцях у провулку Текстильників, 1, відкрили амбулаторію №2 загальної практики сімейної медицини міської поліклініки №1. Тож якщо раніше довколишнім мешканцям доводилося їхати аж на вулицю Шкільну до поліклініки №1 за медичною допомогою, то зараз вони зможуть отримати її у своєму районі.

Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua

Амбулаторія №2 розташована в населеному мікрорайоні, на довколишніх вулицях Текстильників, Миру, Жасминній, Нововінницькій проживають понад 5 тисяч населення, зазначає директорка поліклініки №1 Марія Мельничук.

“Тому ми підтримали ініціативу управління охорони здоров’я і долучилися до наближення якісної первинної меддопомоги до компактного місця проживання людей”, – каже Марія Мельничук.

Вона розповіла, що установа міститиме як мінімум 3 лікарських кабінети, в яких будуть вести прийом 5 лікарів у дві зміни. Це терапевт і сімейні лікарі. Також буде низка діагностичних і маніпуляційних послуг.

“Ми плануємо ультразвукову діагностику не рідше одного разу в тиждень, вакцинацію, маніпуляції денного стаціонару. І весь спектр послуг, надання яких потребують пацієнти: доступні ліки, вакцинація, видача листків непрацездатності. Також у нас є сертифікований сімейний лікар, який має змогу вести прийом пацієнтів віком від нуля. Кабінет теж оснащений повністю згідно всіх вимог.

Отже, запрошуємо всіх жителів, які мешкають неподалік, скористатися послугою”, – закликала Марія Мельничук.

Приміщення для амбулаторії надала в оренду міській раді облрада, розповів голова облради Олексій Бойко.

“В цьому районі немає сучасних медичних послуг, і немає приміщення, яке би могло підійти для того, щоби його реконструювати під сучасну амбулаторію. Таке приміщення винайшли у комунальній власності облради. Депутати облради люб’язно погодилися передати це майно на підставі чинного законодавства під майбутню медичну амбулаторію міськради, – пояснює чиновник.

Він пояснив, що майно – в оренді міської ради, але в комунальній власності.

“Облрада восьмого скликання не буде продавати жодного майна на аукціонах за період своєї діяльності. Вона буде або покращувати його стан, або передавати його державним чи приватним структурам в нетривалу оренду, щоби його зберігали і передавали нашим наступним поколінням”, – наголосив Бойко.

Амбулаторія розташована у комплексі будівель Чернівецької облради. Тут є і корпус державного архіву області, частина медколеджу, комунальне підприємство “Буковина-фарм”. Також, зазначив Олексій Бойко, тут є будівлі в оренді, а є такі, з якими розірвали договори оренди або ж вони у статусі розірвання договорів оренди через заборгованість зарплатні.

Міський голова Роман Клічук пояснив, що міська рада не виділяла коштів на облаштування амбулаторії.

“Йдеться про два мільйони гривень. Це кошти поліклініки №1, які вони заробили на медичних послугах. Міська влада не вкладала коштів”, – розповів мер.

“Мешканці цього мікрорайону дуже довго чекали на медичну послугу, яка буде поруч, – зазначає керівниця управління охорони здоров’я міськради Наталія Калмикова. – Їхня поліклініка була аж на вулиці Шкільній. Звісно, що добиратися далеко і незручно, особливо людям похилого віку, мамам із дітьми. Це неприпустимо в наш час. Первинна медична допомога має бути наближеною до пацієнта”.

Саме первинна ланка закриває 85% меддопомоги, пояснює чиновниця:

“Тому стратегією управління охорони здоров’я є наближення первинної медичної допомоги до кожного куточка нашого міста, до кожного мікрорайону. Якщо говорити про вторинну, спеціалізовану, – у нас є центральна міська лікарня, дитяча міська лікарня, є вузькі спеціалісти. Але саме первинка має бути в кожному районі, біля кожного будинку. Чим більше їх буде, тим менше стане пацієнтів із запущеними випадками або тими, які потребують серйозних медичних втручань”.

“У мене серед населення, яке обслуговую, – 840 людей старше 70 років, – каже дільничний лікар-терапевт Неля Шулік. – Звичайно, що відкриття амбулаторії – це дуже зручно для них. Працюватиму тут тричі на тиждень, два дні – у поліклініці на Шкільній. Загалом обслуговую 1980 пацієнтів”.

Серед пацієнтів амбулаторії – Марія Семенівна Муксінова, якій 20 лютого виповнилося сто років.

“Я би хотіла ще одне життя прожити, але щоби не хворіти. У мене руки ще міцні, зовсім не відчуваю, що маю стільки років. Можу робити все, що хочете. І навіть мужську роботу. Можу важкості піднімати, Богу дякувати. Але є багато болячок. Бо час іде, я старію. Це як машина, в якої запчастини вже відпрацьовані, і вона йде на відпочинок. Так і людина йде на відпочинок. Так завжди було у світі. Але треба трудитися, бо тільки труд допомагає людині жити. А я не боюся ніякого труда”, – поділилася жінка життєвою мудрістю.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.