Новини

«Бачу хату чи бабцю – відразу йду до них» : хлопець подорожує селами й фотографує старовинну архітектуру – фото

20-річний Іван МУДРАК зі Сторожинця мандрує селами, щоб сфотографувати старовинні хати, церкви й криниці. Свій проєкт назвав “Бабин бучок”. Мета – популяризувати народну культуру й традиції.

Про це йдеться у публікації ” “.

“У мене є подруга Христина, яка збирає фото з Гуцульщини. Вона теж їздить селами. Два роки тому я дуже надихнувся її працею. Наша область особлива і має свій колорит”, – зазначає Іван Мудрак.

“Завчасно планую маршрут”

“Після смерті моєї бабусі я вирішив побувати в її рідному селі Зруб-Комарівський і побачити місцевість, де вона жила. У районі Заріччя мого рідного Сторожинця збереглося багато старих хат, придорожніх хрестів”, – каже хлопець.

В експедицію Іван вирушає раз на два тижні. Завчасно планує маршрут, зазвичай об’їжджає три-п’ять сіл.

“Приїжджаю автобусом до точки відправлення і звідти йду пішки. За день проходжу до 40 кілометрів. Бувало, що ночував у наметі посеред поля. Бачу якусь незвичайну хату чи бабцю – відразу йду до них, розпитую та фотографую. Спочатку дуже соромився, тепер уже ні”, – говорить Іван Мудрак.

Займається архівацією старовинних світлин

Раніше хлопець їздив сам, проте зараз постійно бере когось в експедиції.

“Часто зі мною подорожує мій друг Тимофій. Нас двоє, тому більше поглядів й інформації. Тимофій може сказати: “Ні, сюди ми не підемо, йдемо цим маршрутом”, – ділиться хлопець.

Уже кілька місяців Іван не тільки фотографує будинки й криниці, а й займається архівуванням старовинних світлин – оцифровує їх.

“Основна моя ціль – почати займатися відеорепортажем. Проте для цього потрібно багато техніки, а вона коштує дорого. Відеоконтент дуже важливий, також буде більше охоплення”, – зазначає Іван Мудрак.

Нещодавно в Чернівецькому краєзнавчому музеї відкрили фотовиставку Івана “Світ, що зникає”. Представили фото з експедицій та старовинні фото буковинців.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.