Новини

На Буковині хірурги зі Львова вперше здійснили пересадку серця

Буковинка-донор врятувала відразу трьох людей.

Про це повідомляє ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”.

Донором стала 44-річна мешканка Чернівецької області, у якої стався геморагічний інсульт.

У вихідні в ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” відбувся мультиорганний забір донорських органів і дві трансплантації. Тут пересадили шосту нирку, а також вперше в Чернівецькій області здійснили трансплантацію серця. Ще одну донорську нирку було пересаджено у Львові. Усі пацієнти стабільні, почуваються нормально.

Операції провели хірургічні й анестезіологічні бригади Першого територіального медичного об’єднання міста Львів. В етапах підготовки донора, організації, проведення оперативних втручань, зокрема трансплантації нирки, взяли участь медики Чернівецької обласної лікарні.

Як розповідає лікар-анестезіолог відділення анестезіології, інтенсивної терапії та політравми ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” Анастасія ШКРІБЛЯК, жінку було госпіталізовано в важкому стані при поступленні та надано медичну допомогу, згідно медичних стандартів і міжнародних протоколів.

Однак внаслідок важкості стану, врятувати, на жаль, не вдалося. Незважаючи на всі зусилля та проведені маніпуляції, медики констатували в пацієнтки смерть мозку. Це означає, що зміни, які відбуваються в головному мозку, вже були незворотними, а серцебиття підтримувалося тільки за рахунок апарата ШВЛ та медикаментозно.

Завідуюча нефрологічного відділення ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”, лікар-трансплант-координатор, експерт Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОВА за фахом “Нефрологія” Галина ШКІОПУ додає, що під час розмови з родичами потенційного донора з’ясувалось про ще прижиттєве прихильне ставлення жінки до донорства. Відтак, рідні, попри свою гірку втрату, дали згоду на пересадку органів.

– Щиро вдячні фахівцям Першого територіального медичного об’єднання Львова за постійну підтримку, допомогу й фахово проведену трансплантацію серця, яку було виконано на експертному рівні. Також адресую слова вдячності всьому колективу трансплантологів, анестезіологів, хірургів, трансплант-координаторів Чернівецької обласної клінічної лікарні, які брали активну участь у проведені цієї всієї трансплантаційної діяльності від самого початку і до її завершення. Окремо хочу подякувати голові Чернівецької обласної ради Олексію БОЙКО за постійну і всебічну підтримку розвитку трансплантації в нашій області. Для Чернівців масштабна трансплантація, а зокрема трансплантація серця, – це знакова подія, адже вдалось врятувати відразу трьох людей. Я впевнений, що це дасть поштовх до ще більш активного розвитку донорства. Водночас, висловлюю співчуття рідним жінки-донора та дякую за їхнє свідоме і суспільно-важливе рішення, – каже генеральний директор ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня” Дмитро ДО РОВСЬКИЙ.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.