Новини

Не викидайте шкірку мандарина: незвичайні лікувальні властивості продукту

Купивши мандарини, не викидайте їхню шкірку. Фітонциди та ефірні олії, що містяться в шкірці помаранчевих фруктів, не лише покращують настрій, а й допомагають боротися з багатьма хворобами.

Про це йдеться в публікації Eat This, Not That.

Корисні властивості шкірки мандарина

Цедра мандарина — повноцінне джерело вітаміну С. Лише 6 її грамів можуть задовольнити добову потребу у вітаміні С на 14 %. Окрім того, в мандаринах також містяться кальцій, фосфор, магній, калій, залізо, фруктові кислоти, фолієва та аскорбінова кислоти.

Внаслідок вмісту бета каротину шкірка мандарина корисна для профілактики серцево-судинних захворювань.

Флавоноїди та гесперидин, що містяться в мандариновій шкірці, захищають організм від вірусів, запалень, мають антиалергічні властивості.

Аромат ефірної олії, який отримують зі шкірки стиглих плодів, знімає перевтому, дратівливість, почуття страху, заспокоює та стимулює нервову систему.

Ефірна олія мандарина покращує колір шкіри, тонізує, освіжає, розгладжує зморшки, допомагає в разі жирної та комбінованої шкіри й висипань. Попереджає появу розтяжок і целюліту, особливо в поєднанні з олією неролі та лаванди.

Читайте також: Що потрібно їсти, щоб схуднути вдвічі швидше: рекомендації експертів

Шкірка мандарина лікує

Якщо турбує бронхіт, три столові ложки мандаринової цедри залити двома склянками дуже гарячої води, настояти декілька годин і потім процідити. Додати трохи меду й випити цей настій протягом дня.

Настоянка з мандаринової шкірки — відмінний засіб для розрідження та виведення мокротиння в разі сухого кашлю. Залийте шкірку одного мандарина склянкою горілки та настоюйте в темному місці протягом тижня. Приймати таку настоянку потрібно три рази на день перед їдою по 20 крапель.

Шкірка мандарина допоможе в разі закладеності носа. Помістити шкірки 2-3 мандаринів у миску з киплячою водою. Дати кілька хвилин постояти, а потім протягом 10 хвилин вдихати пар, що підіймається над мискою.

Відвар зі шкірки мандаринів знижує рівень цукру в крові. Щоб приготувати такий відвар, шкірку з трьох плодів середньої величини прокип’ятити протягом 10 хвилин у літрі води. Проціджувати відвар не потрібно. Зберігати його потрібно в холодильнику, приймати щодня вранці та ввечері після їжі.

Шкірка фрукта містить значно більший вміст антиоксидантів, ніж вичавлений сік, які захищають організм від новоутворень. Вважається, що завдяки сальвестролам, які є у шкірці, знижується ризик онкологічних захворювань.

Мандаринова шкірка підвищує імунітет, покращує апетит і травлення. Цей фрукт багатий пектинами, які регулюють роботу кишківника. Полісахариди зв’язують іони важких металів й радіоактивних елементів. Розітріть сухі шкірки та додавайте порошок у салати, каші, сир та інші продукти. Це допоможе позбавитися болю в шлунку або метеоризму.

Для лікування грибкових захворювань натирайте нігті на ногах та пальці свіжою мандариновою шкіркою двічі на день.

Однак потрібно не забувати, що цитрусові, до яких належать і мандарини, можуть бути сильними алергенами, тому людям, схильним до алергії, потрібно бути обережними як із самими плодами, так і зі шкіркою мандаринів.

Читайте також: Знижує рівень цукру, допомагає схуднути та покращує роботу мозку – спеція, яку необхідно додати у раціон

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.