Новини

Водії, касири та кухарі: кого найбільше шукають роботодавці Буковини та яку зарплату пропонують

Кількість резюме в січні 2024 року зросла на 24 %, порівнюючи із показниками грудня. Конкуренція зросла на 42 %. Про це свідчать дані досліджень від Work.ua.

Буковина опинилася серед областей, де найбільше зросла кількість вакансій і зменшилася конкуренція серед шукачів роботи.
Найважче знайти фахівців робітничих професій і медиків, йдеться в публікації ” “.

Найчастіше роботодавці шукали рієлторів, поліцейських, операторів контакт-центрів, менеджерів із розвитку, менеджерів із продажу, менеджерів роботи з клієнтами, вчителів англійської, продавців-консультантів, промоутерів.

Водіям пропонують 30-35 тисяч гривень

У Чернівецькому обласному центрі зайнятості зазначають, що впродовж січня цього року підприємства, установи й організації подали інформацію про наявність 1065 вакантних посад. Це на 62,3 % більше в порівнянні із січнем 2023 року.

Середній розмір заробітної плати у вакансіях зріс на тисячу гривень у порівнянні з минулим роком і складає 10424 гривень.

– Попит на працівників залишається великим, адже зменшилася кількість зареєстрованих безробітних. Майже вдвічі зріс попит на робітничі професії. Зберігається також попит на професії вищої освіти. Економісти, кадровики, менеджери й далі у великому попиті. Зараз в області зареєстровано майже 600 актуальних вакансій. Наразі роботодавцям потрібні бухгалтери, касири, менеджери, кухарі, медичні сестри, слюсарі, електромонтери, водії. Заробітну плату пропонують від мінімальної до 43 тисяч гривень. Є 43 пропозиції роботи для бухгалтерів, зокрема головних бухгалтерів та економістів, 37 вакансій для слюсарів різних напрямів діяльності, 23 вакансії водіїв, – розповідає Ольга БАГРІЙ, заступниця директора Чернівецького обласного центру зайнятості.

Приватні підприємства пропонують зарплати від 20 тисяч гривень. Найбільшу заробітну плату пропонують зараз водіям – на деяких підприємствах вона може сягати 30-35 тисяч гривень.

Головним бухгалтерам пропонують від 20 до 25 тисяч гривень. Комп’ютерні інженери можуть отримувати близько 40 тисяч гривень.
За результатами дослідження Work.ua, кількість жінок на ринку праці зросла. Роботодавці використовують різні методи подолання дефіциту кадрів. Один із них — залучення жінок у професії, які традиційно вважали чоловічими.

Ольга Багрій зазначає, що минулого року 70 жінок на Буковині отримали ваучери на перенавчання. Вони опанували професію тракториста.

Працівників не вистачає і на комунальних підприємствах

Чимало вакансій подають комунальні підприємства Чернівців. Шукають працівників переважно робітничих професій. Зарплатню пропонують в середньому 13-15 тисяч гривень, каже Ольга Багрій.

“Чернівціводоканал” протягом 2023 року подавав 22 вакансії. Зараз актуальними залишаються п’ять. Підприємство шукає двох водіїв автотранспортних засобів, пропонує зарплату 8000 гривень. Шукають й інженера, зарплата – 16 тисяч гривень, машиніста екскаватора – 10 тисяч гривень і слюсаря аварійно-відновлювальних робіт – 15 тисяч.

– Є спеціальності, працівників яких нам справді не вистачає. Нам потрібні слюсарі аварійно-відновлювальних робіт, машиністи насосних станцій, інші робітничі професії. Їх дефіцит пов’язаний із мобілізацією. Триває війна, понад 30 наших працівників забрали до лав ЗСУ. Нові на роботу не йдуть. Ми маємо всіх працівників приймати на роботу через військкомат. Багато хто цього не хоче. 70 % робітників на нашому підприємстві – чоловіки. Жінки таку роботу виконувати не зможуть, – каже Наталія ЯРОВЕЙ, начальниця відділу кадрів “Чернівціводоканалу”.

“Міськсвітло” за минулий рік подало 11 вакансій. Сьогодні актуальні вісім. Шукають двох електромонтерів з ремонту повітряних ліній електропередачі, механіка, машиніста автовишки й автогідропідіймача, водія автотранспортних засобів, електромонтера з нагляду за трасами кабельних мереж. Зарплату пропонують від 13 до 15,4 тисячі гривень. Також є вакансія головного бухгалтера із зарплатою 23 700 гривень.

“Чернівцігаз” у 2023 році подав 24 вакансії. На сьогодні є 11 актуальних. На підприємство шукають трьох контролерів газового господарства, шість слюсарів з експлуатації й ремонту газового устаткування, монтера із захисту підземних трубопроводів від корозії та майстра. Зарплату пропонують від 8,3 до 15 тисяч гривень, залежно від вакансії.

У “МіськШепі” розповідають, що потреба у працівниках є завжди.

– Нам потрібні асфальтобетонники, бруківники, дорожні працівники й водії. Вони постійно потрібні, особливо зараз ближче до сезону робіт. Навіть сьогодні у мене звільняються два водії. Проблема – у мобілізації, адже в нас все прозоро, ми подаємо звітність про працівників, а вони так не готові працювати. Від початку війни мобілізували 24наших працівників, – каже Григорій Оробець, керівник “МіськШепу”.

Додає, що зарплати за вакансіями складають від 12 тисяч гривень і вище, залежно від розряду.

В “Чернівціобленерго” розповідають, що від початку війни із трудового колективу було мобілізовано 65 працівників.

– Це значна кількість людей з-поміж висококваліфікованого персоналу, тому нестачу фахівців відчуваємо. Ситуація ускладнена тим, що всі військовослужбовці з-поміж працівників обленерго – здебільшого вузькокваліфіковані спеціалісти високих категорій, яких бракує на складних ділянках роботи і яких непросто замінити. Йдеться про електромонтерів високовольтних мереж, майстрів оперативно-виїзних бригад, диспетчерів усіх рівнів, фахівців з обслуговування підстанцій, з релейного захисту, служби ізоляції, зв’язку і диспетчерського керування, водіїв спецтехніки й іншого інженерно-технічного персоналу, Усі ці спеціалісти мають технічну освіту і високі військові звання, тому вкрай потрібні й нашим Збройним силам. Та ми не скаржимося, а ситуацію продумали, чітко визначили пріоритети й максимально оптимізували роботу.

Насамперед переформатували вузьких спеціалістів у бригади, які працюють вахтовим методом. Цей спосіб організації роботи дає можливість працювати в режимі нон-стоп, обслуговувати електричні мережі краю без вихідних і підсилити щоденну роботу, особливо оперативно-виїзних бригад і максимально ефективно діяти в нагальних, надзвичайних ситуаціях, передусім під час ліквідації аварійних вимкнень споживачів, – повідомляють у пресслужбі обленерго.

“Не завжди роботодавці добросовісні”

У центрі зайнятості розповідають, що найпоширеніша проблема, з якою стикаються шукачі роботи, – низький рівень зарплати.

– Люди часто очікують, що попрацюють місяць-два на 15 тисяч гривень – і далі їм будуть давати якісь преміальні, зарплати зростуть. Так буває не завжди. Інших проблем сьогодні немає, адже роботодавці настільки потребують працівників, що вони намагаються їх утримати різними методами. До прикладу, заклади громадського харчування після 11-ї години розвозять людей додому. Адже зараз знайти хорошого баристу, піцайоло чи сушиста надзвичайно важко. Хоча роботодавці подають нам пропозиції для них з високою зарплатою – понад 25 тисяч гривень, – каже О. Багрій.

Про свій досвід пошуку роботи розповіла чернівчанка Надія. Дівчина зараз працює в кав’ярні.

– Спочатку працювала в магазині дитячого одягу. Знайшла роботу через центр зайнятості. Мені обіцяли офіційне працевлаштування. Але так цього і не зробили, тож я згодом звільнилася. Також я стикалася з проблемою, коли офіційно оформлювали на місяць-два, а потім звільняли, нічого не пояснивши і не віддаючи трудову книжку. Роботу я шукала довго. Приблизно місяць не могла нічого знайти. Центр зайнятості пропонує різні вакансії, але не завжди роботодавці добросовісні. Ще поширена проблема – невідповідність зарплати. В оголошені вказують одне, а на ділі – зовсім інше. Я нещодавно працювала на барі, і мені обіцяли зарплату 15-30 тисяч гривень. У результаті ледь дотягнуло до 15 тисяч. Ще в одному випадку обіцяли офіційне працевлаштування, не оплатили стажування, працювала до 11 години вечора, – розповідає дівчина.

Її колега Антоніна працює в закладі кухарем. Розповідає, що знайти роботу було дуже складно. Жінці 50 років, і через вік їй багато де відмовляли в роботі.

– У такому віці дуже складно знайти роботу, часто заклади відмовляють. Всюди надають перевагу молоді. Я готувати дуже люблю, хоч досвіду роботи кухарем не маю. Пощастило, що нарешті знайшла роботу в кав’ярні, яку створили завдяки гранту “єРобота”. Працюю кухарем, – каже жінка.

Чернівчанка Валентина ПАВЛЮК пропрацювала понад 10 років оператором на АЗС “ОККО”. Та в листопаді минулого року вирішила звільнитися, адже добиратися до роботи було складною.

– Я довго там працювала. Але вирішила таки звільнитися й спробувати знайти кращу роботу. АЗС розташована далеко, аж на Галицькому Шляху. Добиратися було складно. Кожну зміну доводилося вертатися на таксі, а це не вигідно. І чоловік мій зараз ще й на війні. Я стала на облік у центрі зайнятості. Мені дуже пощастило, бо роботу знайшла швидко: 10 листопада стала на облік, а вже на початку грудня влаштувалася на роботу. Зараз працюю на АЗС Amic. Це не так далеко від дому, і дитину зручно забирати зі школи, – каже жінка.

“Хлопці не хочуть офіційно працювати”

Підприємці розповідають, що проблема з пошуком працівників зараз дуже гостра.

Марія – власниця кав’ярні в Чернівцях. Розповідає, що працівників для свого закладу шукала дуже довго.

– Проблема в тому, що працівники два місяці працюють, їх навчають, а далі вони звільняються й шукають собі іншу роботу. А ще дуже сильно впливає мобілізація. Адже хлопці-баристи, кухарі не хочуть працювати, вони не ризикують влаштовуватися на роботу офіційно. І зараз знайти працівника серед чоловіків, наприклад людину, що буде товар доставляти, дуже складно. А жінка не зможе цю роботу виконувати. Багато людей виїхало за кордон. Я своїм знайомим, що за кордоном, пишу з приводу роботи, а вони не хочуть поки що повертатися. Ці люди – професіонали своєї справи, але працюють там зовсім не за професією, – розповідає жінка.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.