Новини

Коли у школярів весняні канікули

Через війну навчальний рік в Україні триватиме довше, проте весняні канікули 2024 року розпочнуться за планом. На школярів чекає тиждень відпочинку вже наступного місяця.

РБК-Україна розповідає, коли почнуться весняні канікули і чому їхній графік по школах може відрізнятися.

Дата весняних канікул 2024

Школярі в Україні йдуть на канікули наприкінці березня. Вони тривають 7 днів. Перед початком навчального року 2023-2024 Міністерство освіти та науки затвердило орієнтовні дати початку та завершення канікул з 25 березня по 31 березня включно.

Чому графік канікул може бути різним

Графік весняних канікул від МОН має рекомендаційний характер. Оскільки структуру навчального процесу заклади середньої освіти України визначають самостійно. При цьому враховується час, передбачений освітньою програмою та особливості регіону.

Законом “Про повну середню освіту” встановлено, що протягом навчального року у школярів має бути не менше ніж 30 календарних днів відпочинку. Однак у кожному окремому навчальному закладі дати всіх канікул встановлює педагогічну раду переважно за рекомендаціями Міносвіти.

До того ж, в умовах війни організація навчального процесу залежить від ситуації з безпекою в регіонах. Рішення ухвалюють місцеві державні/військові адміністрації.

У МОН окремо зазначали, що за потреби у школах можуть запровадити тривалі канікули, наприклад, якщо будуть перебої з електроенергією. Втім, поки що такого сценарію вдається уникнути.

Весняні канікули у школах України

За словами заступника голови КДВА Валентина Мондріївського, у навчальних закладах Києва весняні канікули триватимуть з 25 по 31 березня 2024 року.

У Департаменті освіти Житомира озвучувалися орієнтовні терміни канікул 23-31 березня.

У Дніпрі визначили дати відпочинку школярів навесні: 25 березня – 31 березня 2024 року.

Рекомендованого Міносвіти графіка також планують дотримуватись у школах Харкова, Черкас, Полтавщини.

Слід зазначити, що у приватних школах дати канікул можуть відрізнятись.

Додаткові канікули. Для кого і коли будуть

У школярів Києва перед весняними канікулами буде ще один тиждень відпочинку. Так, з 19 по 25 лютого не навчатимуться першокласники. Відповідне рішення ухвалила міськрада столиці. Такі ж додаткові канікули – і в частини першокласників Буковини.

Крім того, тиждень канікул у лютому можуть мати школярі із трисеместровою системою навчання. Ці додаткові канікули взимку встановлює адміністрація школи.

Навчальний рік за умов війни

Другий рік школярі в Україні змушені навчатися в умовах воєнного стану.

Через постійну небезпеку атак РФ у низці регіонів уроки організовані дистанційно. Також використовується гібридний формат освітнього процесу, коли заняття частково проходять онлайн та очно. Щоб діти могли відвідувати школу, у ній обов’язково має бути облаштовано укриття на випадок повітряної тривоги.

Тривалість навчального року через війну також змінилася. Згідно з рішенням уряду, освітній процес продовжили на місяць, щоб діти “наздогнали” програму, яку могли пропустити через бойові дії блекаутів.

У постанові Кабміну зазначено: “Встановити у закладах загальної середньої освіти тривалість 2023/2024 навчального року з 1 вересня 2023 року до 28 червня 2024 року”.

Проте останні дзвінки у більшості шкіл мають пройти традиційно 31 травня, а до 28 червня 2024 року можуть продовжуватися компенсаторні заняття для подолання освітніх втрат, атестація та інші заходи освітньої програми.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.