Новини

Кому не можна їсти моркву

Морква корисна для шкіри і серцево-судинної системи, проте вона протипоказана при хворобах печінки.

Про це виданню розповіла лікар-дієтолог Ольга Корабльова.

“Якщо орган нездоровий, то він не може засвоїти каротин. У числі протипоказань також виразкова хвороба шлунка або кишечника і ентерит, тобто запалення стінок тонкої кишки”, – додала фахівчиня.

При виборі моркви Корабльова порадила звертати увагу на зовнішній вигляд коренеплоду. Зокрема, овоч не повинен бути м’яким і горбистим, а також мати тріщин і плям.

Останнє може означати, що у моркви зіпсована середина. Якщо бадилля занадто густе, то коренеплід, швидше за все, буде твердий, додала дієтологиня.

Водночас у моркви є багато корисних властивостей:

Для здоров’я очей

Нестача вітаміну А — часта причина проблем зору у дітей та вікової дегенерації жовтої плями ока. Дефіцит цього вітаміну може навіть призвести до курячої сліпоти. Щоденна норма вітаміну А для дорослих міститься у 200 г моркви. Лютеїн і зеаксантин, які також є в моркві, захищають сітківку та кришталик.

Захищає шкіру від сонячних променів

Антиоксиданти та каротиноїди у складі моркви захищають шкіру від шкідливих сонячних променів і в разі опіків сприяють її швидкому загоєнню.

Допомагає схудненню

Щоб схуднути, потрібна клітковина, — вона необхідна насамперед для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. А її достатньо в моркві.

Щоб знизити денне споживання калорій, використовуйте моркву для перекушування.

Для профілактики деяких видів раку

Каротиноїди, які містить морква, є потужними антиоксидантами, що зменшують кількість вільних радикалів в організмі. Дослідження підтвердили, що вживання моркви знижує ризик розвитку раку легенів, молочних залоз і товстої кишки.

Регулює кровʼяний тиск

В моркві багато калію, який балансує рівень натрію та допомагає виводити його надлишки з організму, що знижує навантаження на серце й регулює кров’яний тиск.

Для здоров’я зубів

Вживання сирої моркви є ефективним механічним засобом очищення зубів. А ще вона провокує організм виділяти велику кількість слини, яка має лужне середовище, що допомагає контролювати кислотоутворювальні мікроорганізми в ротовій порожнині.

Зміцнює нігті й волосся

Бета-каротин, на який багата морква, зміцнює волосся й нігті.

Запобігає старінню

Антиоксиданти, які у великій кількості містяться в моркві, допомагають запобігти появі зморшок, роблячи шкіру пружною, а також появі інших ознак старіння.

Кожному чоловікові треба з’їдати хоча б одну моркву в день

Морква в сирому вигляді допомагає ендокринній системі виробляти тестостерон — важливий чоловічий статевий гормон. Добова доза тестерону — приблизно 200-300 грамів моркви. Тобто достатньо однієї середньої морквини, щоб отримати лікувально-профілактичний ефект.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.