Новини

«Штурби пасуть – Google не перекладає»: мережу підірвало відео про хитрощі на фронті «бойових гуцулів» з Буковини

Мережу “підірвало” відео розповіді офіцера-тероборонівця з Буковини про хитрощі, до яких вдаються “бойові гуцули” на фронті під час зіткнення з російськими військами.

Як повідомляє molbuk.ua, відповідне відео з’явилося на офіційних сторінках Регіонального управління Сил територіальної оборони “Захід” у соціальних мережах.

Зокрема, командир стрілецької роти із позивним “Єгер” із вижницького батальйону ТрО розповідає про те, як бійці його підрозділу спілкуються по раціях, використовуючи гуцульський діалект.

“Ми назвали наші ВОПи (взводні опорні пункти, – ред.) гуцульськими назвами: “Полонина”, “Шурдин” тощо. Коли починалися обстріли, ми повинні доповідати – куди прийшло, в якому напрямку…”, – розповів офіцер.

За його словами, тероборонівці, розуміючи, що їхні рації можуть прослуховувати росіяни, вирішили спілкуватися виключно за допомогою діалекту:

“Якщо “приходи” праворуч – значить на “гайта”. Якщо ліворуч – то на “вішта”. Якщо перед нами прийшло – значить на “дишель”. Якщо позаду нас – то на “цурік”. А коли починалися обстріли, ми доповідали: “Штурби пасуть!”.

Як зауважив офіцер, такі методи допомогли його підрозділу дезорієнтувати противника на полі бою:

“Вони вже хаотично били, не могли сконцентруватися”, – сказав він.

“Наших “гуцульських” назв вони не могли розсекретити. У перехопленні зв’язку ми чули, як вони говорили, що якийсь іноземний легіон зайшов. Бо не можуть визначити мову, якою на якій ми балакаємо. Google не перекладає!”, – зауважив “Єгер”.

Цей відеоролик став шалено популярним у соціальних мережах. Так, менш ніж за добу у TikTok відео набрало понад 1,2 мільйони переглядів.

Варто зауважити, що цей ролик є фрагментом документальної стрічки “Готові до спротиву. 107 бригада ТрО”, прем’єра якої відбулась 16 лютого з нагоди Дня вшанування військових журналістів.

Фільм розповідає про бойові історії, перемоги та побут бійців підрозділів Буковинської тероборони у районі виконання бойових завдань. Автори стрічки – відомий кінорежисер-документаліст із Чернівців Олександр Ткачук та журналіст, головний редактор сайту “Молодий буковинець” Микола Кобилюк. Обоє авторів з перших днів повномасштабного вторгнення перебувають у лавах Збройних сил України.

Читайте також: Режисер-боєць із Чернівців зняв фільм про буковинську тероборону – фото

“Готові до спротиву” – це цикл документальних фільмів про підрозділи Сил територіальної оборони ЗСУ. Стрічка про 107 бригаду стала другою серією цього циклу. Фільм створений на виробничій базі Служби зв’язків з громадськістю Командування Сил ТрО ЗСУ.

Художній керівник циклу документальних фільмів – відомий український режисер, військовослужбовець ТрО Ахтем Сеітаблаєв, керівник проєкту – полковник Олексій Дмитрашківський.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.