Новини

З якого віку діти можуть працювати: поради, які будуть корисними при працевлаштуванні

Діти можуть працювати з 16 років. Але працевлаштування неповнолітніх здійснюється на підставі письмового трудового договору лише після попереднього медичного огляду.

Про це повідомляє управління праці департаменту соціально-економічного розвитку Чернівецької міської ради.

Якщо дитині 15 років – на роботу можна влаштуватися лише, як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює. Робота повинна виконуватись тільки у вільний від навчання час.

Якщо не виповнилось 16 років і при прийнятті на роботу не вимагають дозволу батьків на працевлаштування – така праця є незаконною і ваші права не захищатимуться.

Скільки годин мають працювати діти?

Тривалість робочого часу для неповнолітніх є скороченою. Для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин на тиждень, для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років , які працюють в період канікул) – 24 години на тиждень.

Тривалість робочого часу учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час, не може перевищувати половини максимальної тривалості робочого часу, передбаченої вище, для осіб відповідного віку.

Яку роботу не може виконувати неповнолітній?

Використання праці дітей на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, а також залучення до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні – заборонено законодавством України.

Якщо виникло бажання працевлаштуватись, до кого звернутись?

Якщо дитині від 16 до 18 років і є бажання та можливість працювати у вільний від навчання час, можнв звернутись до місцевого Центру зайнятості населення де запропонують працевлаштування, відповідно до потреб на підприємствах.

Якщо дитині від 15 до 16 років, до Центру Вам необхідно звернутись разом із батьками.

Звільнення неповнолітніх

Звільнення неповнолітніх осіб відбувається за загальними правилами трудового законодавства. Однак передбачено ряд гарантій:

Звільнення працівників молодше 18 років з ініціативи власника або уповноваженого ним органу допускається, крім додержання загального порядку звільнення, тільки за згодою служби у справах дітей.

Якщо продовження роботи неповнолітнього працівника загрожує його здоров’ю або порушує його законні інтереси, батьки, усиновителі і піклувальник неповнолітнього, а також державні органи та службові особи, на яких покладено нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю, мають право вимагати розірвання трудового договору з неповнолітнім.

Ви працюєте і стосовно Вас порушується законодавство про працю. До кого звернутись за допомогою?

Згідно з чинним законодавством служби у справах дітей мають право перевіряти умови роботи працівників, молодших 18 років, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від їх форм власності, у разі надходження нарікань від неповнолітніх та їх батьків на адміністрацію підприємств. Крім того, з питаннями щодо порушень законодавства про працю необхідно звертатись в регіонального управління інспекційної діяльності.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.