Новини

Чотирилапі синоптики Філ, Тимко і Маруся: бабаки прогнозують, коли прийде весна

Щороку другого лютого в багатьох країнах світу відзначають День бабака. Це свято було започатковане 1886 року в американському містечку Панксатони. Тоді вперше з нори витягнули бабака на імя Філ, який спрогнозував початок весни. Згодом його назвали “Великий Філ – провидець із провидців, мудрець із мудреців, пророк із пророків”. А місто Панксатони оголосили Всесвітнім центром погоди.

Тепер щороку другого лютого сюди приїжджають тисячі туристів з усього світу. Рано-вранці елегантні джентльмени у фраках і циліндрах будять бабака Філа. Затамувавши подих, всі спостерігають за його поведінкою. Якщо сонячно і бабак бачить свою тінь, то знову йде спати до нори. Це означає, що буде холодно ще шість тижнів. Та якщо день похмурий і бабак не бачить своєї тіні, то не повертається до нори. Отож слід очікувати на ранню теплу весну. Як свідчить статистика, за всі роки прогнози чотирилапого синоптика збувалися лише у 39 відсотках випадків.

В Україні теж є свої звірята-метеорологи. Бабак Тимко проживає на біологічній станції Харківського національного університету в селі Гайдари. Він змінив на цьому посту свого батька, який “вийшов на пенсію”. Тимко теж прогнозує весну другого лютого.

“По поведінці бабака в цей день заведено передбачати близькість весни. Якщо день похмурий, бабак не бачить своєї тіні і спокійно залишає нору, значить, зима скоро закінчиться і весна буде ранньою. Якщо ж день сонячний, бабак бачить свою тінь і, лякаючись її, ховається назад, варто очікувати ще шість тижнів зими, – розповів один із доглядачів Тимка. – В минулі роки розбуджену тварину, що вилізла спросоння з нори, запитували не лише про погоду, а й про безвіз, коливаннях курсу долара, коронавірус та інші актуальні теми”.

Коли почалася війна, Тимко разом з іншими бабаками, які знаходилися на території біостанції, понад пів року перебував під російською окупацією. За ними доглядали двоє співробітників. Згодом їх звільнили ЗСУ. Завідувач лабораторії Володимир Грубник розповів, що наразі бабаки в безпеці та почуваються добре. “Завдяки тому, що залишились наші співробітники, всі бабаки живі та здорові. Вони отримували все необхідне”, – сказав він.

Зате бабачиху Марусю, яка змінила Мишка, у Львівському еколого-натуралістичному центрі будять на Явдохи, яку цього року відзначатимуть 11 березня за новим церковним календарем.

– Наші предки із давніх-давен спостерігали за поведінкою тварин перед настанням весни, – розповів етнограф Микола Шкрібляк. – За народними спостереженнями, бабак прокидався від зимової сплячки на день Явдохи, 14 березня (за григоріанським календарем). Вийшовши з нори й тричі просвистівши, він знову повертався і спав до Благовіщення.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.