Новини

«Міноборони починає викривати корумпований менеджмент»: Шабунін – про справу Лієва

Олександр Лієв у залі Антикорупційного суду, який відмовився обирати йому запобіжний захід через порушення підслідності (Фото:Кадр відео Александр Лиев via Facebook)

Голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив, що справа колишнього керівника Департаменту військово-технічної політики Олександра Лієва свідчить про те, що Міноборони почало викривати корумпований менеджмент, що тривалий час там працював.

Про це він сказав в інтерв’ю Rаdio NV.

“Для мене хороша ця справа. Це говорить про те, що нове керівництво Міноборони починає не просто будувати правильні процеси закупівель і збройних, і незбройних, а й робить ще не менш важливу історію — починає викривати цей корумпований менеджмент, який переживав вже багато міністрів, щоб зламати цей корумпований діпстейт всередині самої Міноборони. Це дуже класний сигнал. Чи це перемога? Точно ні. Але це хороший крок до неї”, — сказав Шабунін Radio NV.

Голова ЦПК нагадав, що схему із закупівлями, у якій оголосили підозру Лієву, півроку тому описала Українська правда, а пізніше про неї писало Громадське і навіть брало в одного з фігурантів інтерв’ю.

“Я до того веду, що поки було старе керівництво Міноборони, навіть коли схему вже сковирнули, — нуль результатів”, — пояснив він.

Крім того, Шабунін нагадав, що Лієв на камери виправдовував так званий окупантський референдум в Криму та “була купа інших його зв’язків з російською агентурою в Криму”, тому він вважає, що росіяни знали, що відбувається в українських оборонних закупівлях.

27 січня Служба безпеки України повідомила, що за сприяння Міноборони викрила чиновників оборонного відомства та менеджерів Львівського арсеналу, які вкрали майже 1,5 млрд грн на закупівлі снарядів.

Лієв назвав підозру собі у цій справі “безглуздою”, а затримання — “прикрим непорозумінням”.

30 січня Вищий антикорупційний суд не обрав запобіжний захід Лієву.

ВАКС відхилив клопотання прокурора і відмовився заарештовувати Лієва. Це пояснили порушенням підслідності, оскільки підозру вручили без залучення Національного антикорупційного бюро України і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

3 лютого 2023 року на тлі корупційного скандалу з закупівлями харчів для ЗСУ Міноборони повідомило, що Олександр Лієв звільнився за власним бажанням.

За день до цього джерела видання Українська правда заявляли, що Лієв нібито має російський паспорт. Сам він це спростував, у Міноборони теж такі факти не підтверджували.

Журналісти вибачилися перед Лієвим за опублікований матеріал та випустили спростування.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.