Новини

29 січня: церковне свято сьогодні, що не можна робити в цей день

29 січня за новим церковним календарем згадують святого Лаврентія Києво-Печерського. У народі – Лаврентіїв день, який за старих часів вважали жіночим.

З якими молитвами звертаються до святого, традиції та заборони цього дня – читайте далі в матеріалі.

29 січня 2024 року – яке сьогодні церковне свято за новим календарем

29 січня (11 лютого за старим стилем) – день пам’яті святого Лаврентія, затворника Печерського, який був відомий даром зцілення.

Преподобного Лаврентія з Києво-Печерської лаври називали затворником Печерським. Він прославився як цілитель від хвороб, насамперед – від хвороб очей. Також є свідчення, що преподобний міг позбавити від пристріту і порчі. Люди йшли до преподобного за зціленням здалеку. Наприклад, відомий випадок, коли до Лаврентія привели чоловіка – у того наче біс вселився і зовсім замучив його. Напасть була такою сильною, що чоловік міг на рівному місці підняти дерево і відкинути його вбік. Тоді Лаврентій відвів чоловіка до мощей святих у лаврі, й хворий нарешті знайшов заспокоєння.

Багато хто з істориків ототожнює преподобного Лаврентія зі святителем Лаврентієм, єпископом Туровським, але низка інших дослідників сумніваються в цьому. Похований святий у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври, його мощі нетлінні.

Про що говорять прикмети на 29 січня

За прикметами цього дня судять про погоду найближчим часом і влітку:

якщо місяць зростає – така погода, як цього дня, буде ще добру половину наступного місяця, а якщо молодик – така погода буде другу половину місяця;

місяць червоний і дерева шумлять у лісі – до сильного вітру;

сніг скрипить під ногами – у серпні буде спекотно;

дрова погано розгораються – до відлиги.

У народному календарі 29 січня – свято Лаврентіїв день. У народі кажуть: “Лаврентіїв день то січнем, то березнем потягне, і теплом приголубить, і морозом віддубасить”.

Що не можна робити 29 січня

Що сьогодні не можна робити:

лаятися, особливо з чоловіком, а також лаяти дітей – головна заборона цього дня;

відмовляти в допомозі;

бажати зла;

впадати у відчай.

За народними прикметами цього дня не варто що-небудь різати, рубати, пиляти, колоти – можна поранитися, навіть хліб радять не різати, а ламати. Жінкам у Лаврентіїв день не слід виконувати важку роботу і займатися рукоділлям – вважається, що тоді вони можуть втратити жіночу привабливість.

Що можна робити 29 січня

У день пам’яті святого Лаврентія добре піти до храму, помолитися. До преподобного звертаються з проханнями зберегти здоров’я, просять зцілення від хвороб очей.

День вважається жіночим – у народі кажуть, що саме в цей час господиня може привернути в дім щастя і захистити сім’ю від біди. Жінкам належить спекти пироги з капустою і пригостити всіх домашніх – на щастя й успіх.

29 січня – іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Яків, Роман, Костянтин, Ігнатій, Лаврентій, Дмитро, Іван.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.