Новини

Кому з буковинців потрібен дозвіл для в’їзду в прикордонну смугу: важливі запитання про нововведення

В Україні ввели дозволи на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу. Це означає, що ті, хто хочуть потрапити в прикордонну зону в межах п’яти кілометрів від державного кордону, повинні отримати ці дозволи. Питань щодо цього виникло досить багато.

” ” зібрав найбільш актуальні наразі питання й звернувся по роз’яснення до заступника командира Чернівецького прикордонного загону Ігоря Заруднєва та пресофіцера Костянтина Лісніка.

Постанова, якою визначено порядок в’їзду, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу, вже набула чинності, і ми виконуємо її вимоги.
Дозволи ще не видають. Їх почнуть видавати після того, як МВС затвердить зразок документа, єдиного для всіх. Очікуємо, що це буде в березні. Але Чернівецький прикордонний загін уже отримує документи від громадян для їх оформлення. Отож коли буде розроблена форма дозволу, цим громадянам їх першими видамо. Дозволи будуть видавати впродовж десяти робочих днів.

Дозвіл буде видаватися на рік. Але є інший термін дії дозволу для місцевих жителів прикордонної смуги. Для них цей дозвіл безстроковий, щоб вони мали можливість пересуватися всередині п’ятикілометрової зони й за межами населених пунктів. Це діє за умови, якщо люди там фактично проживають. Якщо відсутні протягом 90 днів, то дозвіл скасується.
Інформаційну роботу вже ведемо. У селах вже з’явилися оголошення про те, що потрібно оформляти дозволи. Літні люди цих населених пунктів, яким проблематично подати документи, можуть звернутися по допомогу до сільради або голови ОТГ.

Населені пункти не входять до прикордонної смуги, навіть якщо вони розташовані в межах п’ятикілометрової зони. Отож якщо ви їдете в населений пункт, то цього дозволу не потрібно.
Одне слово, якщо ваша бабуся живе в селі Тарасівці, де в межах п’яти кілометрів – молдавський кордон, то вам не потрібен дозвіл, щоб приїхати до неї у гості, а ось якщо захочете піти з бабусею у ліс по гриби, тоді цей дозвіл потрібен.
Якщо в прикордонників виникнуть питання щодо вашого в’їзду в населений пункт прикордонної смуги, вони можуть дізнатися, чи справді там живе ваш родич. У прикордонних підрозділах є відділення, які працюють з місцевим населенням, старостами сіл, головами ОТГ. Прикордонник знає, що запитати, щоб пересвідчитися, їдете ви до родичів чи ні.
Так само не потрібен дозвіл, якщо, наприклад, їдете до пункту пропуску, щоб поїхати до іншої країни. Але, якщо на дорозі буде пост прикордонників, їм потрібно повідомити мету поїздки й показати закордонний паспорт. Особливо ретельно перевірятимуть чоловіків.

Вам знадобиться дозвіл, якщо захочете поїхати збирати гриби чи відпочивати, наприклад, у район Шибени, Селятина. Людина має розуміти: якщо вона рухається вздовж кордону, то повинна мати дозвіл. Тому той, хто планує рано чи пізно відпочивати у прикордонній смузі, може вже подавати документи на отримання дозволу, бо це робиться впродовж десяти днів, а не за один.

Для отримання дозволу потрібно подати копії паспортних даних. Також подають заяву, відповідно до вимог, і вказують, з якою метою потрібен дозвіл. Звернення щодо отримання дозволу можна подавати як у письмовій, так і в електронній формі.
Листи можна надіслати на електронну адресу: chernivci_zagin@dpsu.gov.ua або надіслати лист поштою на адресу Чернівецького прикордонного загону за адресою: місто Чернівці, вулиця Володимира Великого, 2А.
Дозволи видаватимуть безкоштовно. Найімовірніше, що вже готові дозволи будемо видавати особисто людині або її представнику під підпис.
Дозвіл, який видає Чернівецький прикордонний загін, дійсний лише на території обслуговування прикордонного загону. А саме Чернівецької області та частини Івано-Франківської (Чернівецький прикордонний загін обслуговує Верховинський район Івано-Франківської області). Там пролягають популярні туристичні маршрути, то ж для походу в гори також будуть потрібні дозволи.
З дозволом Чернівецького прикордонного загону не можна їхати збирати гриби у прикордонну смугу Закарпаття. Якщо людина хоче потрапити у прикордонну смугу Закарпатської області, вона має звернутися у Мукачівський або Чопський прикордонний загони.

На в’їзді у прикордонні пункти пропуску є прикордонні контрольні пости. Таких контрольних пунктів в області є 18. Цю кількість можуть змінювати. Контроль здійснюють прикордонники, також до цього можуть бути долучені представники поліції та ТЦК.

Відсутність довідки у прикордонній смузі – це порушенням правил прикордонного режиму. За це накладається штраф у розмірі від 850 до 1700 гривень. За повторне порушення – від 1700 до 3400 гривень.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.