Новини

Кабмін розробляє дві пільгові програми, щоб забезпечити українців житлом

Уряд розробляє дві пільгові програми, щоб забезпечити громадян житлом, – “Оренда з правом викупу” та “Соціальна оренда”.

Про це міністр економіки Юлія Свириденко повідомила під час онлайн-виступу на заході “Система доступного орендного житла в Україні”.

За словами посадовиці, ці два підходи – оренда з правом викупу (rent-to-own) та соціальна оренда – досить поширені на Заході. Свириденко зазначила, що для реалізації програми вже є єдиний державний оператор – “Укрфінжитло”, якому держава профінансувала статутний капітал на 50 млрд грн. Цього року держава планує додатково влити в капітал “Укрфінжитла” ще 20 млрд грн.

Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам і таунхаусам або тим, які тільки будуються. Так держава посприяє не лише розв’язанню житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, появу нових робочих місць, пояснила міністерка.

“Найголовніше для нас – забезпечити людей постійним житлом. Також ці процеси сприятимуть формуванню сталої економіки, яка розвивається в унісон з іншими економіками країн Європейського Союзу”, – наголосила Свириденко.

Міністерка розповіла, що через російське вторгнення в Україні зруйновано щонайменше 160 тис. будівель і споруд, приблизно 20 тис. із них – багатоповерхові. Крім того, тисячі українців залишили свої будинки через окупацію.

Станом на січень в Україні нараховується приблизно 5 млн внутрішніх переселенців, зазначила Свириденко. Близько 2 млн сімей безповоротно втратили домівку.

Наразі уряд реалізує дві програми, щоб певною мірою задовольнити потребу в житлі. Перша – це “єВідновлення”, що передбачає виплату компенсацій українцям, у яких зруйноване або пошкоджене житло. Друга – це програма пільгової іпотеки “єОселя”. За її умовами фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.

За словами Свириденко, стратегічна мета уряду – зробити так, щоб іпотечні позики становили 10% ВВП.

“Напередодні повномасштабного російського вторгнення іпотечні позики в Україні становили менше ніж 1% ВВП. Водночас у країнах Єврозони цей показник у середньому дорівнює 40%”, – сказала вона.

Очільниця відомства впевнена, що після завершення війни Україна перетвориться на “найбільший будівельний майданчик Європи”.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.