Новини

Експерти розкрили, яке харчування допоможе жінкам залишатися здоровими з віком

Нові дослідження показують, що вживання квасолі та горіхів, які багаті рослинним білком, допоможе жінкам залишатися здоровими з віком.

Зокрема, представниці прекрасної статі, які споживали більше рослинного білка, рідше розвивали хронічні захворювання і, як правило, були здоровішими в подальшому житті, пише Independent.

Зокрема, у тих, хто включав у свій раціон більше білка з таких джерел, як фрукти, овочі, хліб, квасоля, бобові та макаронні вироби, було менше серцевих захворювань, випадків раку та діабету, погіршення когнітивних і психічних функцій. Тоді як жінки, які споживали більше тваринного білка, частіше страждали від хронічних захворювань.

“Споживання білка в середньому віці було пов’язане зі зміцненням здоров’я в літньому віці. Ми також виявили, що джерело білка має значення. Отримання більшої частини білка з рослинних джерел у середньому віці, а також невелика кількість тваринного білка, здається, сприяє міцному здоров’ю та гарному виживанню до старшого віку. Ті, хто споживав більшу кількість тваринного білка, як правило, мали хронічні захворювання та не змогли отримати покращену фізичну функцію, яку ми зазвичай пов’язуємо з вживанням білка”, – заявив доктор Андрес Ардіссон Корат, науковець Центру досліджень старіння в харчуванні людини Жана Маєра USDA (HNRCA) при Університеті Тафтса у США.

Ці висновки підтверджують рекомендацію, згідно з якою жінки споживають більшу частину білка у вигляді фруктів, овочів, горіхів і насіння, хоча їм також слід споживати трохи риби та тваринного білка через вміст заліза та вітаміну В12.

“Споживання дієтичного білка, особливо рослинного білка, у середньому віці відіграє важливу роль у сприянні здоровому старінню та підтримці позитивного стану здоров’я в старшому віці”, — сказав Корат.

Дослідники вивчили Гарвардське дослідження здоров’я медсестер, у якому спостерігали за жінками-медиками з 1984 по 2016 рік. На початку проєкту піддослідним було від 38 до 59 років, вони мали хороше фізичне та психічне здоров’я.

Харчування жінок, які не розвинули 11 хронічних захворювань або втратили велику кількість фізичних функцій чи психічного здоров’я, порівнювали з тими, у кого це було. Виявилось, що жінки, які споживали більше рослинного білка, мали на 46% більше шансів бути здоровими до похилого віку. Водночас любительки тваринного білка з яловичини, кисломолочних продуктів, курки та морепродуктів мали на 6% менше шансів зберегти здоров’я з віком.

Дослідження показало, що рослинний білок більш тісно пов’язаний із міцним психічним здоров’ям у подальшому житті. Споживання більшої кількості рослинного білка також призвело до зниження рівня поганого холестерину, кров’яного тиску та чутливості до інсуліну, тоді як частіше споживання тваринного білка призвело до збільшення інсуліноподібного фактора росту, який був виявлений при ракових захворюваннях.

Крім того, виявлено, що сам по собі молочний білок не був суттєво пов’язаний з покращенням стану здоров’я в літньому віці.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.