Новини

Уряд Румунії домовився з фермерами, які блокують кордон з Україною

Міністерство сільського господарства Румунії та представники фермерських асоціацій, які блокували кордон з Україною, змогли порозумітися.

Як повідомляється на сайті міністерства, підписано протокол, який задовольняє основні вимоги протестувальників.

Угода з фермерами містить 13 пропозицій, серед яких:

▪️ тимчасовий відступ від євростандартів GAEC-7 і GAEC-8;
▪️ компенсація збитків фермерам, які могли постраждати від імпорту з України;
▪️ надання пільгових кредитів на обігові кошти та інвестиції.

Прем’єр-міністр Румунії запевнив, що цей протокол вирішує “99% претензій до Міністерства сільського господарства”. Наразі переговори з перевізниками ще продовжуються.

“Фермери заявили, що результати, отримані в ході переговорів, дають їм впевненість, що вони можуть знайти в особі міністра сільського господарства партнера для діалогу, який пропонує рішення для сталого розвитку фермерів. Присутні підкреслили, що вони будуть уважно стежити за досягненням цілей, передбачених протоколом, підписаним за підсумками засідання”, – йдеться в повідомленні Мінагрополітики.

Прем’єр-міністр Румунії Марсель Чолаку в інтерв’ю Antena 3 запевнив, що цей протокол вирішує “99% претензій до Міністерства сільського господарства”.

“По-перше, я намагався зрозуміти, з чого почалися ці протести. На мою думку, вони виправдані. Це накопичувальний ефект. У нас була пандемія, енергетична криза, війна. Був приплив товарів з України на територію Румунії […] Мені прикро, що почалася своєрідна війна між фермерами, перевізниками та румунським урядом”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання, які вимоги висувають перевізники, Чолаку сказав: “У нас є питання страховки RCA. Наскільки я знаю, сьогодні ввечері голова Управління фінансового нагляду мав переговори з перевізниками, і вони знайшли поправки. Мені залишилося поговорити зі страховиками, подивитися, в які рамки ми можемо вкластися і на які вони можуть піти. Разом ми знайдемо найкраще рішення”, – сказав він.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.