Новини

Жінки освоюють “чоловічі” професії: на Буковині кардинально змінився ринок праці через війну

Через війну не вистачає робочих рук, і часто деякі, на перший погляд, “чоловічі” професії освоюють жінки.

Зокрема, вони освоюють професію тракториста, працюють на фабриці з виготовлення металопластикових вікон, електромонтерами, йдеться у публікації ” “.

У Чернівецькому обласному центрі зайнятості ці зміни вже відчули. Якщо раніше тут на обліку була однакова кількість чоловіків та жінок, то тепер майже 80 відсотків безробітних — це жінки. І працевлаштовують також більшість жінок.

“Ситуація кардинально змінилася. Станом на перше січня на обліку зареєстрованих чоловіків 26%, жінок – 74%. Загальна кількість безробітних – 1290 осіб. Вакансій є понад 700. Є величезний брак робочих рук за всіма робітничими професіями. Така тенденція спостерігається роками. Зараз вона лише загострилася. Є попит на швачок, багато вакансій водіїв та слюсарів”, – розповідає директорка обласного центру зайнятості Любов Кожолянко.

Центр зайнятості у 2023 році працевлаштував 5870 осіб. З них майже 3700 – жінки. Їх влаштували на посади вчителів, медсестер, бухгалтерів, продавців. Хоча є й такі, які працюють оператором котельні, робітником з обслуговування сільського виробництва, підсобником.

“Бачимо такі тенденції, що жінки освоюють професії, які раніше були “чоловічими”. Мали такий приклад минулого року: зі 132 ваучерів, які ми видавали на опанування професії тракториста-машиніста, 70 претендентів – жінки. Вони закінчили навчання за цією професією і з початком посівної будуть працювати. Думаю, далі така тенденція не те що збережеться, а навіть посилиться. Багато з таких професій мають значні фізичні навантаження. Так, зарплата вища, але не всі жінки можуть їх витримати. У районі є велике підприємство, яке виготовляє металопластикові вікна і двері. Там набрали на роботу дуже багато жінок, тому що не могли знайти чоловіків. Та це не усунуло проблему. На підприємстві значні фізичні навантаження, жінки їх не витримують”, – провадить Любов Кожолянко.

У Чернівецькому тролейбусному управлінні теж збільшилася кількість жінок. З 476 працівників, 120 становлять жінки (у 2022 році на підприємстві працювало всього 75 жінок).

“Жінка за кермом – це реалії тролейбусного управління останнім часом. Наразі на підприємстві працює 23 водійки тролейбуса. Незабаром розпочнеться навчання групи водіїв тролейбусів, серед яких 25% жінки. Працюють жінки й на посадах електромонтера тягових підстанцій служби енергозабезпечення, охоронця, намотувальника електричних елементів служби ремонту”, – розповіли в ЧТУ.

Довідка

У Чернівецькому обласному центрі зайнятості є понад 600 вакансій. Найбільше пропозицій роботи для слюсарів, водіїв і бухгалтерів. Зокрема, працедавці області подали відомості про 33 вільні посади слюсарів різних напрямів діяльності із зарплатою від 7100 до 20000 грн.
Для водіїв є 31 пропозиція роботи із зарплатнею від 7100 до 16000 грн. Зокрема, це посади водія автотранспорту (29 вакансій) та водія навантажувача (дві вакансії).
Робота є і для бухгалтерів (30 вакансій) з оплатою праці від 7100 до 25000 грн. З них п’ять вільних посад головного бухгалтера.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.