Новини

Світлодіодна стрічка: як працює*

Існує багато способів використання світлодіодних стрічок https://svetum.com.ua/ua/catalog/svetodiodnaya-lenta/: ними декорують інтер’єр, створюють акцентування на окремих архітектурних зонах чи предметах. Вони можуть встановлюватись і як додаткове, і як основне освітлення. Є варіанти з великою та малою потужністю, монохромні та кольорові, із боковим освітленням, відкриті, герметичні, RGB, COB.

Світлодіодні стрічки – це гнучкі, довгі плати, на поверхні яких встановлені діоди на рівній один від одного відстані. Ширина стрічки не перевищує 8-10 мм, а товщина – 2 або 3 мм. Їх виготовляють рулонами довжиною 5 м. Щоб обмежити потужність електричного струму, на них встановлюють резистори (вмонтовані в стрічку).

Конструкція стрічок дозволяє кріпити їх на будь-яку поверхню – стелю, стіни, меблі. Вони можуть встановлюватись навіть в досить вузьких місцях – нішах, проміжках між карнизом та стелею. Ці освітлювальні прилади можуть встановлюватись в приміщеннях, на вулиці, в альтанках та перголах, лоджіях та балконах. Якщо порівнювати їх зі світильниками, то в них є вагома перевага – довільна довжина.

Світлодіодні стрічки виготовляють у різних колірних варіаціях. Також їх під’єднують до дистанційного керування, що дає можливість краще керувати освітленням на певному об’єкті чи в приміщенні. Вони ефектно виглядають як окремий елемент освітлення, так і в композиції з іншими освітлювальними приладами.

Компоненти світлодіодної стрічки

Світлодіодні стрічки виготовляються з використанням DIP та SMD технологій. Вони складаються з таких компонентів:
Світлодіодні чипи – розташовуються вздовж всієї стрічки. Коли електричний струм проходить крізь стрічку, діодні чипи починають випромінювати світло. Якщо стрічка монохромна, то буде світити тільки один колір. Якщо чипи кольорові, тоді вони будуть випромінювати червоне, синє та зелене світло. При виборі цих приладів варто звернути увагу на якість, яка залежить від мікросхеми.

Монтажна плата – вбудована в стрічку. На неї встановлюються інші деталі освітлювального приладу (мікросхеми, контролери тощо).

Контролер – регулює інтенсивність і колір світлодіодів. Ця деталь буває декількох типів: Blue Tooth/Wi-Fi, DMX LED, Zigbee, ІЧ-контролер. Вона регулює колір та його інтенсивність.

LED-драйвер – відповідає за регулювання напруги та струму, необхідних для живлення. Але варто зазначити, що ця деталь не встановлюється на високовольтних стрічках.

Точки зрізу та роз’єму – виглядає на стрічках як три крапки. Вони вказують на місце, де потрібно безпечно розрізувати смужку, не пошкоджуючи мікросхему. При необхідності, в цих точках стрічки можуть між собою з’єднуватись.

Резистори – обмежують електричний струм, який поступає в ланцюг світлодіодної стрічки. Це подовжує експлуатаційний термін виробу та захищає його від виходу з ладу через надмірне накопичення струму в смужці.

Інкапсуляція – захищає мікросхеми та інші деталі виробу від проникнення. Цей шар може бути виготовлений із силікону чи епоксиду.

Теплова раковина – радіатори вмонтовуються в стрічку для того, що запобігати її нагріву. Цей елемент відводить тепло.

Світлодіодна стрічка має клейову основу, завдяки якій її кріплять на тверді поверхні. Щоб здійснити монтаж, достатньо зняти захисний шар з клейового покриття та притиснути смужку до твердої поверхні.

Види світлодіодних стрічок

У продажі зустрічається декілька різновидів світлодіодних стрічок – монохромні, багатоколірні, герметичні, відкриті, бокового світіння, СОВ.

Також їх поділяють на дві групи:

Аналогові – їх ще називають безадресними або стандартними стрічками. На їх поверхні є крапки через кожні 5 – 10 см, що дає можливість відрізати стрічку будь-якої довжини. Вони бувають кольоровими та монохромними. Стрічки вже поділені на короткі частини, на кожній з них налічується по 3 чи 6 діодів. Для керування використовується базовий одноканаловий метод.

Цифрові – мають багато кольорів. В них вбудовано драйвер та ІС-чип, які відповідають за індивідуальний контроль кожного окремого сегменту. Саме тому їх назвали адресними. Ці прилади ділять на 2 групи: цифрові SPI та DMX512. Для регулювання кольорів використовується центральний контролер.

Обирати виріб варто виходячи зі своїх потреб. Потрібно визначитись, де саме вона буде розміщена – в приміщенні, на вулиці, а також що буде підсвічувати.

Чому Svetum кращий інтернет-магазин?

В інтернет-магазині Svetum https://svetum.com.ua/ua/catalog/svetodiodnaya-lenta/led-lenta-biom-cob-12w-m-12v-7-2mm-ip20-4000-4500k-bps-g3-12-cob-320-nw-20-v2-22838/ великий вибір освітлювальних приладів, які можна вигідно придбати. На сайті діє гнучка система знижок та проводяться акції, а вся продукція – від надійних постачальників та виробників. Ви можете замовити світлодіодні стрічки та світильники з доставкою по Харкову та Україні. Ставши клієнтом нашого магазину, ви маєте змогу купувати товар зі знижками та відстежувати доставку замовлення.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.