Новини

Третій платіж за газ у багатоповерхівках: важливі запитання

У 2024 році буде запроваджено новий платіж за газ для мешканців багатоповерхівок, які повинні будуть платити за технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

У “Чернівцігаз” дали відповідь на важливі запитання щодо нововведень.

Міністерство енергетики України та НКРЕКП упорядкували питання технічного обслуговування газових мереж у багатоквартирних будинках і встановили граничні вартості робіт.
Як запевняють газовики, це запроваджено для безпеки мешканців багатоповерхівок.
️Справність мереж буде налагоджено, запобігатимуть у такий спосіб ризикам ймовірного витоку газу. ️Вартість профілактичних робіт є меншою, ніж ремонтних, коли проблему треба швидко усунути.

Тепер мешканці мають звернутися до балансоутримувача – управителя багатоквартирного будинку, ОСББ чи житлово-будівельного кооперативу – щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. ️Уповноважена особа як замовник технічного обслуговування триматиме зв’язок із виконавцем робіт.
“Згідно з Постановою НКРЕКП від 7 грудня 2023 року всі балансоутримувачі й співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних договорів, мають подати заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, а тих співвласників багатоквартирних будинків, які не подали заявку, вважатимуть такими, що автоматично приєдналися до Типового договору з Оператором ГРМ”.

️Так. Проте обраний виконавець повинен мати дозвіл на проведення робіт.
У такому випадку впродовж 15 днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це Оператора ГРМ та розірвати угоду, укладену з ним за замовчуванням.

️Планове випробування систем на щільність.
️Технічне обслуговування систем газопостачання, запірних пристроїв, газовикористовувального обладнання, призначеного для опалення місць загального користування.️ Перевірка на герметичність з’єднань газопроводів і газового обладнання.
️Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

️Варіант оплати буде визначено під час укладання договору.
️Передбачено оплату або єдиним платежем управителем від імені усіх співвласників і їхнім коштом, або окремими рахунками від кожного мешканця. Розрахунки на оплату будуть надаватись у тому місяці, у якому буде проводитись технічне обслуговування за визначеним графіком.

️Наказ Міністерства енергетики України від 29.09.2023 №292 “Про затвердження Порядку технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку”.
️Постанова НКРЕКП від 05.12.23 р. № 2291 “Про затвердження Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та внесення змін до Кодексу газорозподільних систем”.
️Методологія розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт і послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.