Новини

Засновниця Дня вишиванки пояснила, що символізує стрічка в центрі скверу в Чернівцях

Центральна експозиція в сквері Дня вишиванки в Чернівцях – світлова стрічка – символізує комір чоловічої вишитої сорочки. У ній використані буковинські орнаменти з різних куточків області.

Про це журналістам розповіла засновниця Всесвітнього дня вишиванки Леся Воронюк, передає molbuk.ua

“Центральна композиція – це орнамент із різних частинок Чернівецької області. Адже буковинська вишивка неймовірно різноманітна. Вона різниться не лише в кожному районі, а навіть чи не в кожному селі. Тому, якщо уважно придивитися, ви побачите фрагменти різних орнаментів”, – зауважила Леся Воронюк.

Вона також розповіла, що для втілення проєкту користувалися автентичними орнаментами з книги Еріха Кольбенгаєра (Еріх Кольбенгаєр – інженер, педагог та громадський діяч Буковини початку ХХст – ред.).

Читайте також: У сквері Дня вишиванки встановили світлову стрічку: який вигляд вона має ввечері – фото та відео

На думку громадської діячки, оновлений сквер справжньою родзинкою міста:

“Цей простір максимально відповідає науково-освітній складовій. Тут немає жодних випадкових рішень – як у смисловому наповненні, так і дизайнерському. Приємно, що до цього проєкту долучалися фахівці із Чернівців, Львова, Києва та Дніпра. Від них чуємо відгуки, що сквер є цікавим новітнім явищем.

Колеги з інших міст України дивуються тому, як у старих історичних центрах можна робити сучасні динамічні простори, які підкреслюють максимально довколишнє середовище. Місця, які є культурною спадщиною, необхідно зберігати. Але вони повинні оживати і наповнюватися сучасними змістовими контекстами”, – переконана Леся Воронюк.

Як відомо, в ансамблі скверу знаходяться 25 стовпчиків з орнаментами, кожен із яких символізує вишивку областей України та Криму. Сквер реконструйований та облаштований за меценатські кошти. Його вартість – близько 10 мільйонів гривень. Основним меценатом є міський голова Роман Клічук.

Раніше molbuk.ua писав про те, що чернівчани по-різному відреагували на конструкцію.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.