Новини

Як не переїдати на свята: лікарка з Чернівців дала поради

Щоб не довелося вчергове худнути, сідати на дієту чи, як мінімум, засмучуватися через набрані зайві кілограми на свята, необхідно пам’ятати про баланс у період новорічних свят.

– Розпочніть із планування: з того, скільки людей буде святкувати, чи готуватимете ви самостійно, чи вже прийдете туди, де все приготоване. Якщо будете готувати самостійно, відштовхуватися необхідно від кількості гостей/членів родини, – радить Оксана ЗЛОТАР, кандидат медичних наук, начальниця гастроентерологічного підрозділу ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”.

– Дуже важливо не готувати на тиждень наперед. Оберіть кілька салатів (наприклад, “Оселедець під шубою” та щось нове, де є свіжі овочі), один гарнір (наприклад, картопля, рис), білкову страву (запечене м’ясо або риба).
Серед напоїв обов’язково додавайте воду, а ось кількість солодких напоїв спробуйте зменшити. Більшість калорій, які надходять у надлишку, містяться саме в напоях – як алкогольних, так і солодких.

Топ поради від Оксани Злотар, які допоможуть не переїсти

Нормально харчуйтеся протягом дня. Особливо, якщо застілля плануєте на вечір, то збалансований сніданок і обід допоможуть не переїдати.
Обов’язково приготуйте страву, яка подобається, не зважаючи, чи збалансована вона (наприклад “Оселедець під шубою”).

Користуйтеся правилом тарілки. Тобто стандартна тарілка для підтримання ваги 24 см, і половина тарілки – це овочі (салат або проста нарізка овочів), четвертина – це білок (зазвичай м’ясо чи риба), а інша четвертина – складні вуглеводи (картопля, запечена зі спеціями, або каша з цільного зерна).

Не брати солодке. Зазвичай Новий рік асоціюється із солодощами. Але на свята краще обирати фрукти, наприклад, мандарини, ківі, гранат і хурму. Якщо дуже хочеться святкового торта, спробуйте шматочок на десерт, щоб дізнатися його смак і насолодитися. На цьому все.

Обов’язково насолодіться кожним шматочком. Тут йдеться і про те, щоб не було фільмів чи передач на фоні, бо вони забирають увагу на себе, тож легше переїсти, і про те, щоб відчувати, добре пережовувати їжу, яка на тарілці. Саме завдяки усвідомленому прийому їжі можна відчути, коли настає ситість.

Пити звичайну воду. Обов’язково як протягом дня, так і під час вечері.

Залишатися активними у день святкування. Прогуляйтеся з родиною чи друзями.

Якщо переїли

Ферментні препарати дійсно працюють. І якщо ви переїли, то можна прийняти ферменти, бо іноді буває така кількість їжі з алкоголем, що організм не може впоратися. У такому разі організму потрібно допомогти, але це не має бути системно”, – пояснила Оксана Злотар.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.