Новини

Різдвяні богослужіння транслюватимуть наживо. Який графік і де дивитися

Богослужіння українських церков 24 та 25 грудня будуть транслювати наживо. В ефірі будуть нічні та ранкові служби Православної церкви України, Української греко-католицької церкви та Римсько-католицької церкви в Україні.

“Суспільне мовлення” ділиться графіком трансляцій богослужінь.

24 грудня

Телеканал “Суспільне Культура”

16:45 – Всенічне бдіння Православної церкви України у Навечір’я Різдва Христового. Трансляція з Михайлівського золотоверхого собору.
19:45 – Велике повечір’я з Литією Української греко-католицької церкви у Навечір’я Різдва Христового. Трансляція з Патріаршого собору Воскресіння Христового.
21:15 – Нічна Різдвяна Меса (Пастирка) Римсько-католицької церкви в Україні з храму Святого Олександра в Києві.
22:45 – Нічна Різдвяна Меса (Пастирка) під проводом Святішого Отця Франциска. Трансляція з базиліки Святого Петра у Ватикані.

25 грудня

Місцеві канали “Суспільного мовлення”

07:00 – Різдвяна утреня та Архиєрейська Божественна Літургія Української греко-католицької церкви з Патріаршого собору Воскресіння Христового.

Телеканал “Суспільне Культура”

09:00 – Різдво Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа Православної церкви України. Трансляція з Софійського собору.
12:00 – Різдвяна Свята Меса Римсько-католицької церкви в Україні з храму святого Олександра.
13:30 – Різдвяне привітання й Апостольське благословення для Рима й цілого світу “Urbi et Orbi” Святішого Отця Франциска з площі Святого Петра в Римі.

Коли Різдво у 2023 році

З вересня 2023 року в Україні почав діяти новий церковний календар – Новоюліанський. Його розробив сербський астроном Мілутін Міланкович у 1923 році.

Експерти пояснюють, що якби ми продовжили користуватися Юліанським календарем, тоді кожних 128 років до нього потрібно було б додавати один день. У випадку з Григоріанським – кожних 3 323 роки.

Такі розбіжності можуть виникати саме через різницю у днях. А от у Новоюліанському календарі це може траплятися кожних 43 500 років. Тобто він найточніший з усіх.

Новоюліанський календар “відмотує” всі дати на 13 днів назад. Тепер дати важливих церковних свят такі:

Покров Пресвятої Богородиці – 1 жовтня (замість 14 жовтня)
День святого Миколая – 6 грудня (замість 19 грудня)
Різдво – 25 грудня (замість 7 січня)
Щедрий вечір – 31 грудня (замість 13 січня)
Водохреща – 6 січня (замість 19 січня)
Стрітення – 2 лютого (замість 15 лютого)
Івана Купала – 24 червня (замість 7 липня)
Медовий Спас – 1 серпня (замість 14 серпня) тощо

Проте без змін залишаються обчислення дат перехідних свят, таких як Великдень та інші. Таким чином після переходу на новий календар Україна та римо-католики відзначатимуть Світле Воскресіння, Вознесіння та Трійцю у різні дні.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.