Новини

Чому долар в Україні серйозно здорожчав: у Нацбанку назвали причини

Попри девальвацію гривні, яка спостерігається останніми днями, ситуація на валютному ринку є нормальною, адже відповідно до задекларованих принципів Нацбанку, курс може коливатися в обидва боки.

Про це розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час онлайн-заходу Центру економічної стратегії. “Якщо подивитися на те, що відбувалося на валютному ринку в другій половині жовтня, в першій половині листопада, в нас була достатньо сприятлива ситуація: обсяги чистого попиту були на мінімумах за останні декілька місяців, і, відповідно до нашої стратегії, до задекларованих принципів проведення валютних інтервенцій в умовах керованої гнучкості, курс зміцнювався”, – сказав Ніколайчук.

За його словами, ситуація почала розвертатися з другої половини листопада, коли чистий попит почав зростати, що продовжувалося і в грудні. Відповідно реагуючи на цю ситуацію, Нацбанк почав продавати більше валюти на ринку.

“Але водночас, відповідно до задекларованих принципів, ми почали дозволяти курсу послаблюватися. Ця ситуація для нас є абсолютно нормальною, ми декларували, що наші дії на ринку будуть адекватними до відповідної ситуації, і курс має коливатися в обидва боки”, – сказав заступник голови Нацбанку.

Ніколайчук наголосив, що регулятор згладжує ці коливання, водночас дозволяючи курсу виступати коригуючим механізмом для валютного ринку і макроекономічних процесів.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.