Новини

Чи може у Чернівцях подорожчати тариф на воду: у “Чернівціводоканалі” пояснили ситуацію

У Чернівцях тариф на водопостачання та водовідведення збитковий, адже його не підвищували вже два роки.

Про це під час щорічного звіту повідомив директор “Чернівціводоканал” Андрій Колесник.

“На сьогодні немає інформації про те, чи будуть підвищувати тариф на водопостачання й водовідведення. Тариф “Чернівціводоканалу” був затверджений 1 січня 2022 року. Відтоді його не підвищували. А ось основні складові у тарифі – електроенергія, реагенти, паливо-мастильні матеріали — просто злетіли у ціні”, – сказав Андрій Колесник.

У водоканалі вважають, що тариф мав би становити не менше 40 гривень за куб.

“У тарифі вартість водопостачання складає 14,8 гривні за куб, водовідведення – 8,33 гривні за куб (без ПДВ). Але, зважаючи на ціни, реально нам водопостачання обходиться у 28,8 гривні за куб, водопостачання – 9,8 грн (без ПДВ). Кожен куб води, який подається чернівчанам, дорожчий на 48% і йде нам у збиток. Маємо тариф на водопостачання та водовідведення 27,9 гривні за куб, а він мав би становити не менше 40 гривень за куб. Наш тариф на воду є одним із найнижчих в Україні. Усі ці розрахунки ми подали до НКРЕКП”, – зазначив посадовець.

Також, як зазначив Андрій Колесник, наразі є складною ситуація з оплатою за електроенергію.

“Ми стали заручниками ситуації, коли головна складова тарифу – електрична енергія – дорожчає щомісяця, а вартість тарифу не змінюється. За рік електроенергія зросла на 26%. А у нас в одному кубі води собівартість електричної енергії складає 45%. Тож маємо парадоксальну ситуацію, коли збитки лише накопичуються. Наразі заборгованість за електроенергію водоканалів по Україні складає 8 мільярдів гривень. І це питання обговорюється на державному рівні”, – розповів Андрій Колесник.

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.