Новини

Екстрені відключення світла на Буковині: будуть чи ні?

Зважаючи на часті російські ракетні атаки на енергосистему, буковинців хвилює, якою буде ситуація зі світлом цієї зими. Чи не виникне таких проблем з електроенергією, як це було минулого року?

На цю тему кореспондентка ” ” поспілкувалася з директором із розвитку електричних мереж “Чернівціобленерго” Павлом Світайлом, пише molbuk.ua

– 11 грудня чернівчани спостерігали аварійне відключення в центрі міста. Чи пов’язано це з дефіцитом електроенергії в системі?

– Ми повідомляли, що в обідню пору 11 грудня на підстанції Чернівецька – 330 кВ сталося технологічне порушення в роботі електрообладнання. Унаслідок цього місто й вісім дільниць області (крім Хотинської, Кельменецької, Сокирянської) були знеструмлені. Через 10-15 хвилин технічна причина вимкнення була ліквідована. Це вимкнення – робоча ситуація в електромережах. Вона могла статися в будь-який час на будь-якій території, де прокладені лінії електропередачі.

З дефіцитом потужності, яка періодично виникає в енергосистемі країни від сьомого грудня, ця аварійна ситуація в області ніяк не пов’язана.

Кількість груп споживачів не змінилася

– Чи можливі на Буковині екстрені відключення світла, як це було торік?

– Так, цілком можливі.

– Від чого це залежить?

– Якщо російські терористи й далі масовано руйнуватимуть об’єкти енергетики, зокрема й генерувальне обладнання, то виробленої електростанціями енергії за збільшення обсягів споживання може не вистачити на всі потреби країни.

Звісно, “Укренерго” буде залучати всі можливі механізми, щоб покрити нестачу. Йдеться передусім про імпорт електроенергії й виведення з ремонту об’єктів, які поки що перебувають у плановому ремонті. Також, як запасний варіант, застосовується й аварійна допомога енергосистем європейських країн-сусідок.

Тільки після того, коли Україна використає всі доступні інструменти для збалансування роботи енергосистеми, і цього виявиться недостатньо, лише у такому разі диспетчерський центр “Укренерго” буде змушений запровадити обмеження споживання в регіонах. Якщо така ситуація й виникне, то сподіваємося, стабілізаційні відключення споживачів будуть нетривалими, не такими, як торік.

– Чи розроблені вже про всяк випадок погодинні графіки відключень і поділ споживачів на групи, як торік?

– Графіки погодинних відключень споживачів (ГПВ) розробляють щороку усі обленерго. Цього року також ця робота була зроблена, ГПВ завчасно погодили з Чернівецькою ОВА. Тепер визначили 95 об’єктів життєзабезпечення області, які не підлягають відключенню. Кількість груп споживачів у ГПВ не змінилася – як і торік, їх є 18. Така кількість груп дає змогу більш гнучко реагувати на обмеження потужності області.

Якщо все ж виникне потреба тимчасово застосувати обмеження споживання в області й графіки будуть активовані, кожен мешканець краю зможе перевірити, до якої групи увійшла та чи інша адреса. Поки що оновлені графіки ми не оприлюднювали.

“Усі ремонтні роботи виконали”

– Чи краще порівняно з минулим роком енергетична система області й країни готова до такої ситуації?

– Ми щороку готуємося до осінньо-зимового періоду дуже серйозно. Це буденна робота усіх обленерго. Цього опалювального сезону 2023/24 так само готуємося ґрунтовно – з урахуванням війни та імовірних викликів, які можуть створити нам російські терористи. Будь-який осінньо-зимовий сезон залежить від температурного режиму, тобто наскільки зима буде холодною й складною. Наразі маємо доволі теплий грудень, тож критичних температур і природних випробувань на Буковині поки що не було.

Поза тим, усі заплановані ремонтні роботи в мережах виконали у повному обсязі, поповнили аварійний запас матеріалів та устаткування, які найчастіше потрібні під час ремонтів.

– Чим радите буковинцям запастися на випадок аварійних відключень?

– Варто зробити запаси автономних приладів додаткового освітлення й урізноманітнити джерела утеплення на випадок тимчасової відсутності електроенергії в оселі. Водночас рекомендуємо на зиму відкласти використання деяких електроприладів, у яких нема гострої потреби: електрогрилі, електросушки, тостери, праски, відпарювачі тощо. Оскільки надмірне використання електроприладів буде перевантажувати і енергосистему, і внутрішню проводку в домівці.

Правила виваженого споживання електроенергії завжди актуальні, особливо тепер, коли періодично виникає дефіцит в енергосистемі:

– не вмикати кілька потужних приладів одночасно,
– не забувати зменшувати споживання у пікові години (08:00-11:00 та 16:00-20:00).

Окремо просимо представників бізнесу, зокрема торговельно-розважального, зменшити ілюмінації вітрин, освітлення офісів, фасадів.
У побуті також важливо, за можливості, переносити використання енерговитратної побутової техніки на нічний час.

Зараз більшість населення користується тарифними лічильниками, а електроенергія, спожита вночі, тарифікується удвічі дешевше. Отже, таке розумне споживання у кожному домогосподарстві ще й заощадить сімейний бюджет.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.