Новини

У Чернівцях провели масштабну інвентаризацію земельних ділянок: на це витратили сім мільйонів гривень

У Чернівцях провели масштабну інвентаризацію земельних ділянок колишнього Першотравневого району та частини Садгори.

Про це розповів директор департаменту урбаністики та архітектури Чернівецької міської ради Андрій Тимофійчук.

У департаменті урбаністики та архітектури зізнаються, що кількість необлікованих земель здивувала навіть їх.

“Уже закінчуємо інвентаризацію земель. Маємо 1018 земельних ділянок площею 1143 гектари, які не обліковувалися. За них ніхто не сплачував ні оренду, ні земельний податок. Будуть сформовані земельні ділянки, які не мають жодних документів. У Садгорі проінвентаризували земельні ділянки від річки Прут до центру. У промисловій частині Садгори виявили дуже багато неоформлених земельних ділянок. Наприклад, на вулиці Заводській є вісім гектарів під нерухомим майном, і ніхто за це не сплачував. А йдеться про кілька мільйонів гривень на рік орендної плати за землю. Ми проаналізували ці території, щоб місто могло залучати кошти”, – пояснює Андрій Тимофійчук.

Роботи з інвентаризації виконував Подільський земельний центр. Використали документи щодо всіх земельних ділянок, оцифрували їх і показали вільні. Також під час інвентаризації зробили аерознімання. Загалом кожну земельну ділянку детально проаналізували.

“Сподіваємося до кінця року завершити роботи з інвентаризації й надати ці земельні ділянки на затвердження сесії міської ради у січні-лютому. На інвентаризацію виділили сім мільйонів гривень. Якби ми формували земельні ділянки окремо, то на це витратили б таку саму суму. Але роботи тривали впродовж п’яти років, окрім того, довелося залучити значно більшу кількість працівників департаменту.
Зараз ми сформуємо перелік з тисячі земельних ділянок. З цієї кількості сто ділянок будуть із нерухомим майном. Ми одразу зможемо мати надходження коштів на виконання обов’язкової умови використання земельної ділянки власниками нерухомого майна. Я сподіваюся, що за перший рік міський бюджет отримаємо додатково 40-50 мільйонів гривень”, – розповідає Андрій Тимофійчук.

Також в межах інвентаризації плануємо багато земельних ділянок під сквери, зелені зони, дитячі майданчики.

Під час інвентаризації поставили завдання зробити аерофотознімання території зі збереженням масштабності. Оцифрували дві тисячі кілометрів інженерних мереж, які можна буде побачити у цифровому форматі. Усе це дуже потрібне для комунальних підприємств, щоб аналізувати й планувати різні ремонтні роботи.

Серед обласних центрів Чернівці першими зробили таку ґрунтовну інвентаризацію.

“Зроблена величезна робота. Маємо намір продовжити інвентаризацію території колишнього Шевченківського району. Місто має бачити, чим воно може розпоряджатися, щоб розширювати місто, використовуючи вільні земельні ділянки”, – зазначає Андрій Тимофійчук.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.