Новини

В Україні відзначають День Сухопутних військ

У вівторок, 12 грудня, українці відзначають День сухопутних військ України — найчисельнішого роду військ ЗСУ, які є головним носієм бойової могутності української держави.

День Сухопутних військ відзначається щороку 12 грудня відповідно до указу президента України Леоніда Кучми від 1997 року.

Сухопутні війська — найчисельніша частина Збройних сил України (до складу ЗСУ також входять Повітряні сили та Військово-морські сили, Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки, Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки й Сили логістики).

На сьогодні Сухопутні війська — це близько половини бойового складу ЗСУ. Організаційно вони складаються з Командування Сухопутних військ та частин безпосереднього підпорядкування; оперативних командувань із підпорядкованими частинами, Корпусу резерву, а також вищих військових навчальних закладів, навчальних центрів (шкіл підготовки), центрів підготовки підрозділів, полігонів тощо.

Очолює Сухопутні війська України 58-річний генерал-полковник Олександр Сирський, який також є командувачем Східного угруповання військ ЗСУ у війні Росії проти України.

“Ви легко вражаєте повітряні цілі противника. Коли працюють наші танки та артилерія, ворог ганебно тікає. А наша сталева піхота ефективно сточує бойовий потенціал окупанта. […] Ви міць та осердя Збройних Сил України. Я дякую кожному та кожній, хто з честю носить символ Сухопутних військ ЗС України”, — відзначав Сирський заслуги Сухопутних сил рік тому, нагадуючи, що саме їх зусиллями значною мірою вдалося звільнити Київщину та північ України, а згодом Харківщину та інші території.

За даними щорічного рейтингу Global Firepower, у якому Україна посідає 15 місце з-поміж 145 країн світу за потужністю своєї армії, саме Сухопутні сили є головню запорукою боєздатності Збройних сил України.

Як видно з графіку нижче, який склали дослідники Global Firepower, потужність Сухопутних сил ЗСУ у ньому співставна із загальним потенціалом людських ресурсів України у розбивці найсильніших та найслабших ланок армії.

Потужність Сухопутних сил, за даними Global Firepower, включає кількість моторизованих і механізованих підрозділів, а також засобів артилерії усіх типів — від буксируваних гаубиць до самохідних РСЗВ.

За даними The Military Balance 2023 — найбільшого щорічного профільного дослідження 173 армій світу, яке веде американський Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS) — Сухопутні війська України станом на 2023 рік мали на озброєнні:

953 танків різних типів і модифікацій (500 Т-72, 250 Т-64, 80 Т-80 тощо);
770 бойових машин піхоти (озброєних автоматичною гарматою: гусеничні БМП-1, БМП-2, БМП-3, YPR-765 тощо, та колісні БТР-3, БТР-4 тощо);
1159 бронетранспортерів (без озброєння або з кулеметами: гусеничні M113, та колісні БТР-60, БТР-70, БТР-80, ACSV);
200 розвідувальних бронемашин (класу БРДМ-2, БРМ-1)
512 самохідних артилерійських установок;
понад 493 причіпних гармат і гаубиць;
231 реактивних систем залпового вогню різного калібру;
300 мінометів калібру 120 мм;
певну кількість тактичних ракетних комплексів Точка-У;
близько 35 ударних гелікоптерів Мі-24 і 15 багатофункціональних Мі-8;
різноманітні системи ударних БПЛА масою до 20 кг;
понад 80 зенітних ракетних систем (Оса-АКМ, Стріла-10, Ігла, Тор, С-300В);
зенітні артилерійські системи (ЗСУ-23−4 Шилка, Gepard, ЗУ-23−2, С-60).

Станом на травень 2023 року у Сухопутних військах України служило близько 16 тис. жінок, з них понад 2 тис. — офіцерки, інші – солдатки та сержантки, розповіла в одному з інтерв’ю Оксана Григор’єва, радниця з гендерних питань Командувача Сухопутних військ ЗСУ.

Загальна чисельність Сухопутних військ під час війни не розголошується, однак в липні 2022 року тодішній міністр оборони Олексій Резніков оцінював сукупну кількість Сил оборони України за найширшими підрахунками в мільйон осіб.

“Мобілізовані до ЗСУ — до 700 000 осіб, прикордонники — до 60 000, Нацгвардія — до 90 000, Національна поліція — до 100 000. У нас сьогодні понад 1 млн людей у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони”, — сказав тоді Резніков, пізніше пояснивши, що мав на увазі також підрозділи територіальної оборони, ДСНС, Служби безпеки України, а також силові підрозділи НАБУ тощо.

Емблема та прапор Сухопутних військ

Емблема Сухопутних військ Збройних сил України являє собою прямий рівносторонній хрест із розбіжними сторонами малинового кольору, в центрі якого у круглому медальйоні синього кольору вміщено зображення Знака Княжої Держави Володимира Великого. Медальйон накладено на зображення двох схрещених мечів вістрям угору. Висота медальйона становить 2/5 висоти хреста. Пружки хреста і медальйона, зображення мечів — золоті.

Прапор Сухопутних військ Збройних Сил України являє собою прямокутне полотнище малинового кольору зі співвідношенням сторін 2:3. У центрі полотнища розміщено зображення емблеми Сухопутних військ Збройних Сил України. Висота емблеми становить 4/5 висоти полотнища. Обидві сторони полотнища ідентичні.

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.