Новини

«Потреба в окопних свічках є завжди»: 16-річна школярка з Буковини вдома волонтерить

16-річна Олександра Калараш навчається в 10 класі Недобоївського ліцею імені Григорія Томіна. Попри юний вік, дівчина волонтерить та намагається зігріти наших хлопців на фронті – виготовляє окопні свічки.

Про це йдеться в публікації ” “.

“Спочатку я звернулася у благодійний фонд “Ми поруч”, запитала, чи зможу бути чимось корисна. Там сказали, що за віком не підходжу. Тоді вирішила все робити сама. Надихнулася я волонтеркою Наталією Гайсенюк з Хотина, яка робить окопні свічки. Я теж захотіла. Прийшла в школу і запропонувала цю ідею. Діти її підхопили”, – каже Олександра.

Далі люди почали допомагати всім селом.

“Почали приносити металеві банки, картонку, недопалені свічки. Згодом приєдналися церкви. Достатньо одній людині взяти на себе відповідальність – і долучаться всі інші. У нашій громаді – сім шкіл. Я розшукала номери телефонів директорів і завучів, щоб вони також долучилися до благої справи. Усі почали в школах робити також. Ми робили так багато окопних свічок, що були навіть зайві”, – говорить волонтерка.

Тепер дівчина співпрацює з представниками місцевих громад, які часто їздять на фронт, а також з благодійними фондами, як-от, “Ми поруч”.

“У моїй сім’ї у волонтерстві залучені всі. Мама, я і мій молодший брат одного разу виготовляли свічки до другої ночі в мороз, адже зранку треба було їх відправити на фронт. Було важко, ми самі не справлялися. Згодом я знайшла людей, які мені досі допомагають. Деяким я лише надаю матеріали, вони роблять заготовки, а я вже заливаю парафіном. Також моя бабуся готує їжу нашим військовим, її передають волонтери з громади майже щотижня. Дідусь допомагає мені все складати, переносити тощо”, – зазначає О. Калараш.

Зараз дівчина сама спілкується з військовими, запитує про їхні потреби та передає поштою на Схід. Точну кількість свічок, яку виготовила за весь час, не знає, адже дуже багато відправили на фронт.

“Після першої тисячі вже не рахували, але близько трьох тисяч за сезон – від кінця осені до початку весни”, – говорить дівчина.

Дівчина волонтерить увечері після уроків або ж на вихідних.

“Зараз за один вечір можу зробити близько ста свічок. Більше важко робити, адже дуже холодно. Проте військовим також холодно. До мене нещодавно телефонували воїни, які зараз перебувають на Запорізькому напрямку. Вони кажуть, що дуже холодно. Тому потреба в окопних свічках є”, – запевняє Олександра.

“Волонтерю я з дитинства. Ще відтоді як за “дякую” варила борщ стареньким сусідам. Їм подобалося, коли я приходила. Я багато чого у своєму житті роблю просто так. Це надихає, коли тобі дякують. Хочу, щоб люди об’єдналися заради перемоги. Тільки завдяки єдності ми зможемо перемогти”, – каже юна волонтерка.

Наразі Олександра збирає кошти на парафін. Допомогти можна за реквізитами:

5168 7520 2371 5090 – картка “ПриватБанку”
4441 1111 3912 9344 – картка “Монобанку”
Посилання на банку

” ”

–>

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.